x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Русия спря вноса на мляко от Беларус, започнаха преговори

Временната забрана е въведена заради зачестилите случаи на остатъци от вредни вещества

Русия спря вноса на мляко от Беларус, започнаха преговори
Автор: Фермер.БГ
Представители на руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Росселхознадзор) са в преговори с техни колеги от Беларус във връзка с доставките на млечни продукти в Русия.
 
 
В началото на тази седмица Москва въведе временна забрана за внос на мляко и млечни произведения от съседната страна.  Санкциите засягат суровото мляко, всички видове сметана, кондензираните и сухи млечни продукти, а също изварата и млечния белтък. Остават разрешени доставките на мляко, подготвено в опаковки за продажба на дребно.
 
От Росселхознадзора  съобщиха, че ограниченията се въвеждат поне до провеждането на преговори между ветеринарните служби на двете страни и уреждането на ситуацията с осигуряването на безопасността на млечната продукция, предаде rg.ru. Някои наблюдатели не изключват забраната да има и политически отенък.
 
Руският надзорен орган уточни, че ембаргото е свързано с продължаващите доставки на небезопасни продукти. По данни на надзора, през 2017 г. 63% от нарушенията на ветеринарно-санитарните норми от страна на беларуските производители са свързани именно с млечните продукти. При това делът на продукция с отстатъци от забранени и вредни вещества е бил 55.6%.
 
 
Само от началото на тази година са открити 32 нови случая на нарушения на безопасността в млечна продукция от Беларус, като в 65.6% са открити следи от забранени  и вредни вещества.
 
Беларус е най-големият вносител на млечни продукти в Русия – на нея се падат близо 80% от доставките на тази група стоки на руския пазар.
 
В същото време през миналата година Русия увеличи собственото си производство на сурово мляко с 3.5% спрямо предишната година до 17.8 млн. тона, като по този начин осигурява със собствена продукция 82% от потреблението на вътрешния си пазар. Останалата част от консумацията се покрива от вноса на 7.5 млн. тона годишно. През последните четири години делът на доставените от чужбина млечни продукти е намалял с 20%.
 
 
„Сега се създаде профицит (положителен баланс – бел. ред.) и рекордни запаси от такива стоки на склад“, обясни председателят на управителния съвет на „Союзмолоко“ Андрей Даниленко. Според него, сегашното ембарго няма да се отрази на пазара. „Не си заслужава да говорим за възможен дефицит“, подчерта той.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Ростселмаш дари учебен кабинет на студенти
 
Европейските дилъри на Rostselmash отчитат успешен сезон
18.09.2018 | 291 прочитания
Европейските дилъри на Rostselmash отчитат успешен сезон
Пазарният дял на зърнокомбайните в България през изминалия сезон е увеличен 3 пъти

Трябва ли да се плащат данъци върху субсидиите?

news