За нас премиерът е сериозен човек. Той пое ангажимента, че няма да има сътресения и че няма да има политически чистки. Това каза за Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов след проведената среща с премиера проф. Огнян Герджиков.
 
 
На срещата присъстваха още заместник-председателите Георги Милев и Димитър Мачуганов и и.д. изпълнителния директор Ася Гочева.
По думите на Русалов от асоциацията са получили уверение, че ще бъдат положени всички усилия за гарантиране на нормалния процес на работа на министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).
 
„Нашите аргументи са, че предстоят кампании по директни плащания, по очертавания, и ако се започне такава рокада по етажите, не биха могли да се справят навреме. Затова и нашите притеснения бяха свързани с това, че би могло да се стигне до дестабилизация на административния капацитет като цяло“, обясни Русалов.
 
 
Проф. Герджиков е уверил зърнопоизводителите, че предстоящите преводи по линия на директните плащания за 2016 г. ще се извършват регулярно, като МЗХ ще съблюдава спазването на указаните срокове. Според МЗХ не се предвиждат затруднения при навременно стартиране на Кампания 2017 по очертаване на площите за подпомагане.
 
„След като сме получили уверението, даваме им възможност да видим дали това ще се случи“, обобщи председателят на НАЗ. 
 
Ръководството на НАЗ е подчертало, че тревогата на зърнопоизводителите не е свързана с кадруване, от каквото винаги се е въздържала, а е породена от опасенията за затруднения в дейността на ведомствата, вследствие на смяната на ръководни лица в ключов за сектор земеделие период.
 
Министър-председателят проф. Герджиков е потвърдил пред представителите на НАЗ намеренията на правителството за осигуряване на максимална приемственост в управлението на административните органи.