Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Румяна Ангелова коментира пред Фермер.БГ състоянието на есенните и пролетните култури след падналите валежи и градушки в страната:

 

Г-жо Ангелова, какво е състоянието на посевите в страната като започнем с пролетните култури?
Положението не е много романтично. Видин, Монтана, Враца са райони, в които, както знаете, и в момента падат много дъждове. Преди две вечери отново има 20 литра за 10 минути проливни дъждове. Има около 30 % незасети площи, а тези които са засети, са под вода. В момента трябва да се направи обстойно обследване на посевите, за да се види наистина какви ще бъдат щетите и съответно комисията, която е към Министерството на земеделието да може да реагира и да бъдат компенсирани земеделските производители.

Тези обследвания правят ли се в момента или все още не?
Все още не, но мисля, че в момента тече прием на молбите за обследване на посевите.


ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:



Как се развиват есенните култури?
При толкова паднали валежи, болестите наистина много напредват и се наблюдава много ръжда и много мана. В определени райони е малко по-добро състоянието на есенниците, но на места болестите са стигнали до флаговия лист.

Ваши колеги споделят, че заради дъждовното време са притеснени за опрашването на рапицата. Като цяло какви са впечатленията там?
Много сложен въпрос – наистина беше много хладно, което допринесе пчелите да не летят много и може би ще има такива, наистина притесненията са основателни, но това ще покаже времето и то след един месец. Мисля, че ще бъдем вече в жътвена кампания. На външен вид рапицата е много хубава, а иначе от тук нататък ще си проличи дали наистина е опрашена.

Казвате след около месец е жътвата. Да очакваме ли, че тя ще се проведе в нормалните времеви граници?
Зависи от валежи, които може би предстоят и прогнозата за времето. Както знаете, продължават при нас да се очакват валежи, така че всичко зависи от времето.

Започна ли вече търговията на зелено с пшеница?
Да ви кажа, много различни слухове вървят в пространството. Аз лично не мога да се ангажирам да кажа дали има наистина продажби на зелено или няма.

Какви са очакванията ви за реколта от есенни култури?
Много е рано още да се каже. Най-важното тепърва предстои – сега трябва пшеницата да надои зърното. Ако продължават дъждовете, вие знаете, че всеки един дъжд от тук нататък вече ще влоши качеството.


София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!