"Нарушаването на финансовата рамка за сектор земеделие няколко седмици след подписването и наложи именно процесът, който върви в Европа от гледна точка на рецесии на водещите икономики в Европа и рисковете, които се крият пред бюджета на страната и респективно рестриктивният бюджет, който беше предложен от Министерство на финансите с 1,3 дефицит, именно за запазване на финансовата стабилност и по-малко рискове пред бюджет 2012.", заяви тази сутрин пред държавната телевизия Румен Порожанов, Изпълнителен директор на Държавен Фонд Земеделие ( ДФЗ ).

 

"Още през месец август в голямата зала на Министерски съвет, когато вицепремиерът и министъра на земеделието бяха събрали всички асоциации, и тогава се обсъждаха потребностите на всеки един подбранш или бранш в отрасъл „Селско стопанство”, още тогава вицепремиерът много притеснено каза на всички, гледайки движението на финансовите пазари в Европа, говоря през месец август, че нещата хич не са розови и не се знае как ще се развият в следващите месеци. Впоследствие, когато се финализираха преговорите най-вече с Асоциацията на зърнопроизводителите, категорично беше заявено, че подобна процедура за договаряне не съществува по Закона за бюджета. Не случайно и вицепремиерът отказа да договаря каквото и да е в следващите години, именно с подобен мотив, а и с мотива да не се създават предпоставки за следващо правителство или който и да бъде управляващ в следващите години., заяви още Порожанов.

 

Шефът на ДФЗ заяви още :  "Аз съм човек на числата, не на цифрите. Тази година директните плащания по СЕПП бяха 18 лв. плюс 10 лв. национални доплащания. През настоящата година финансовият пакет от СЕПП е увеличен, както знаете всяка година с 10%, като плащанията ще бъдат 22,5 лв. и очакваното национално доплащане по изчисленията, които сме направили с министерството, ще бъдат около 3 лв. Реално в по-малко на декар ще бъде получено около 2,50 лв. За какво говорим обаче? Вчера министърът изнесе данни за това в рамките на националните доплащания и то най-вече на големите площи, които се обработват със зърнопроизводство, включително и технически култури, които са, реално там и реколта 2011 е печеливша в рамките на изчисленията, които са направени от Института за аграрна икономика на Министерство на земеделието, така че включително и тези средства, които ще отидат, 25 лв. и 3,50 лв., реално отиват в рамките на създаването на стабилност на сектора, а не в рамките на покриване на загуби. "