x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Румъния се пита накъде ще тръгне инфекцията от АЧС

Държавата компенсира едва 50-60% от щетите на стопаните, чиито прасета са унищожени заради заразата

Румъния се пита накъде ще тръгне инфекцията от АЧС
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay.com
Вирусът на африканската чума по свинете (АЧС) ще продължи да се разпространява,  въпросът е колко бързо и в каква посока - при дивите свине,  в селските домакинства или и в стопанските ферми.
 
 
Йоан Ладоси, президент на Асоциацията на производителите на свинско месо в Румъния (APCPR), заяви това, след като в края на юни и началото на юли опасната инфекция беше открита в още четири румънски общини - Сату Маре, Тулча, Браила и Констанца. 
 
Данните за заболяването са обявени от Националния санитарен ветеринарно-санитарен орган и службата по безопасност на храните (ANSVSA), съобщи mediafax.ro. Последният случай е регистриран на 5 юли в Констанца на около 50 км от границата с България.
 
Изданието цитира Йоан Ладоси, че само в Тулча са умъртвени и изгорени 2000 животни. По думите му, най-мрачният сценарий е районът да остане без свине. В същото време държавата компенсира само 50-60% от щетите на фермерите.
 
 
АЧС не е опасна за здравето на хората, но инфекцията причинява значителни икономически загуби, защото при откриването и в една ферма се налага всички прасета в стопанството и даже в цялото село да бъдат умъртвени.
 
Няма лечение, нито ваксина. Вирусът може да се предава чрез докосване, храна, дрехи, инструменти. Всичко това налага във фермите да се поддържа изключително високо ниво на хигиена, а служителите да бъдат обучавани за предпазване от заразата.
Дивите свине са основният източник на заразата с вируса на африканска чума по свинете. Затова ANSVSA предлага премии до 400 леи (около 170 лв.) за отстрела на заразена дива свиня.
 
За сложната ситуация с АЧС Румъния е информирана и Европейската комисия. По данни на Националния статистически институт популацията от прасета в страната е около 4,4 млн. глави, като в периода 2006-2017 г. тя е намаляла с около една трета.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Предприемат се спешни мерки за предотвратяване на АЧС
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news