Производителите на розов цвят в село Търничене, община Павел баня официално дадоха старт на розобера. Утре се очаква да се включат и останалите розоберачи в Казанлъшко. В края на седмицата ще се присъединят и стопаните в Гурково и Николаевско. С това активната кампания в района се счита за официално започнала, съобщава регионалната Press TV.
 
Тази година розоберът закъсня с десетина дни заради лошото време. Рано е още да се правят прогнози за реколта, очакванията са противоречиви заради качеството на насажденията и климатичните условия, пише порталът ZaKazanlak.BG.
 
В района работят 10 нови дестилерии, които би трябвало да улеснят изваряването на розовия цвят, надяват се стопаните. Все още обаче не е обявена цена за изкупуване на розовия цвят, но все по-често се говори за цена около 1,50 лв. на килограм цвят.
 
Според големите преработватели и търговци тази цена е нормална, тъй като предишните години тя е била необосновано висока. Преди 4 години в някои райони килограм розов цвят се търгуваше за 3,50 лв. на килограм, припомнят хора в бранша.
 
Те са категорични, че постоянното вдигане на цените за близо десетилетие е довело до оскъпяване и на крайния продукт. Това предизвиква отлив на клиенти, което пък от своя страна породи редица проблеми през последните две кампании.
 
На другия полюс са розопроизводителите и по-специално стопаните с по-малки площи, според които тази ниска цена няма да им стигне да покрият направените разходи. Недоволството им миналата година доведе до протести, а като някои изхвърляха розов цвят по основните пътища в района.