x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Розоберът стартира

Производителите се притесняват от ниската изкупна цена на розовия цвят

Розоберът стартира
Автор: Фермер.БГ
Розоберът в Карловско тази година започна по-рано заради топлото време. Производителите смятат, че ги очаква тежка години заради ниската изкупна цена на розовия цвят, която в момента е около 2.50 лв./кг, съобщи БНТ. Розопроизводителите посочиха, че такава ниска цена не е имало през последните 3 години. 
 
 
„Това е нищожна цена от 2,50лв. Това никога не е било на нас да остават стотинки, а пък цяла година се трудим. На другия ден, ако не го оберем ние нямаме, всичко губим 100% загуба“, каза производителят Николай Спасов. 
От своя страна Христо Недков посочи: „Като цяло тази година има страшно много цвят, и цената не вярвам да скочи много повече от това, което е в момента“.
 
Розопроизводителите плащат на берачите по 1 лв./кг розов цвят. Вече има няколко розопреработватели, които са обявили, че няма да изкупуват, заради свръхпроизводство на розово масло миналата година. 
 
Председателят на Националния съюз на етерично маслени култури в България Зара Клисурова посочи, че засега няма сериозен проблем с недостига на розоберачи, тъй като все още навсякъде не е започнала кампанията по розобера. Тя отбеляза, че на международния пазар в момента цената на розовото масло е спаднала от 10 000 евро на 8500 евро/кг. 
 
 
„Последните години цената по изкупуване беше нереална, може би това подлъга много хора да разширяват, и разширяват розовите насаждения. Нашата държава има определен пазар на това розово масло, ние надхвърлихме това производство и явно няма достатъчно нови пазари които да го поемат“, коментира Клисурова.
Само в района на Карлово розовите насаждания през последните 2 години са нараснали с 3000 дка. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Асоциация настоява за контрол върху насажденията от рози и лавандула
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?