Съществуват много високотехнологични решения за борба с плевелите, но сред фаворитите е роботът EcoRobotix. Става дума за автоматизиран култиватор на слънчева батерия.

На фокус: Ръчен култиватор за лозя


Съвсем наскоро компанията EcoRobotix получи ново финансиране – в размер на около 1 млн. долара от CapAgro. От роботите се интересува най-голямата химическа компания в света – BASF. Защо ли? Хвърлете поглед на робота!

EcoRobotix изглежда като маса на колела. Вместо от дърво, тя е изработена от слънчеви панели с ширина 2 метра. Роботът е снабден с камера и GPS датчици, които му позволяват да открива плевелите в нивите. EcoRobotix се приближава към нежеланите растения и изпълнява ефикасно работата си.

Под масата откриваме няколко устройства, които приличат на ръце. В тях се намират малки чаши. С тях роботът покрива плевела и го обработва с неголяма доза пестицид. Всичко това се осъществява напълно автоматично, без оператор.

Компанията-производител заявява, че тази прецизна система на обработване с пестицид може да съкрати използването на препаратите до 20 пъти. Роботът плеви по около 3 хектара дневно.

Той е готов да защити рапицата и цвеклото. А в бъдеще – още повече култури.



EcoRobotix знае коя култура защитава. Засега роботът може да разпознава само цвекло и рапица. Производителят планира съвсем скоро да обогати познанията на робота.

Екипът зад създаването на EcoRobotix е провел пилотни проекти в Европа и се надява продуктът им да бъде предложен на пазара през 2019 г. Цената му възлиза на около 15 000 евро.