x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

РИОСВ Варна: Няма да се добива природен газ в Генерал Тошево

Основният мотив е опасността от замърсяване на водоносните хоризонти в Добруджа

РИОСВ Варна: Няма да се добива природен газ в Генерал Тошево
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay.com
Експертният съвет на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна реши, че в Генерал Тошево няма да се добива природен газ.
 
 
С 34 гласа "против" беше отхвърлен докладът за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение на фирмата „Русгеоком БГ“ за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич, съобщи БНР.
 
След заседанието Тодор Колев, председател на Експертния съвет в екоинспекцията, обясни какъв е основният мотив за отхвърляне на доклада.
 
„Това е опасността от замърсяване на водоносните хоризонти от дейността. В района, в който ще се прави добив, има 30 сондажа на ВиК - Добрич, от които сондажи хората пият вода. Населението също не приема реализацията на проекта“, каза Колев.
 
 
Снимка: pixabay.com
 
Председателят на Инициативния комитет срещу инвестиционното предложение за добив на газ Атанас Атанасов благодари на всички, които са участвали в протестите и припомни, че 97% от жителите на Генерал Тошево на референдум заявиха, че не желаят на тяхна територия проучването за газ.
 
Отхвърлянето на доклада Атанасов коментира с думите: „Това за нас е огромна изненада и много благодарим на всички останали, които са гласували против.“
 
Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров също изрази своето удовлетворение.
 
 
Решението на Експертния съвет ще бъде публикувано в 7-дневен срок. От Регионалната инспекция уточниха, че решението може да бъде обжалвано. Ако се стигне до там, отново ще има съдебни решения.
 
Закритото заседание на екоинспекцията във Варна, на което беше разгледан Докладът за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение, беше съпроводено отново от протест. В него участваха представители на инициативния комитет срещу добива на природен газ в района и други природозащитници.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Премиерът разпореди спешно решение за добива на газ в Добруджа
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news