x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Решено е: Чии стопанства ще бъдат преброявани?

Пробно анкетиране на част от фермите ще бъде проведено още тази есен

Решено е: Чии стопанства ще бъдат преброявани?
Автор: Фермер.БГ
Снимки: pixabay.com
Тази година в края на лятото и началото на есента ще бъде проведено пробно преброяване на част от земеделските стопанства в страната, а догодина от 1 септември  до 18 декември преброяването ще обхване всички ферми.
 
 
Кой конкретно подлежи на преброяване – това стана ясно от публикувания в „Държавен вестник“ Закон за преброяване на земеделските стопанства в България през 2020 г.
 
Достатъчно е човек да отглежда само една крава, за да бъде задължен да участва в това преброяване. Същото важи за стопанствата само с една биволица, две говеда, два бивола, една кобила за разплод или два работни коня.  
 
Стопанин, който отглежда едно прасе в двора си, няма да се включва в преброяването. Минималният праг е пет прасета или една свиня майка. За други видове животни е предвидено да има поне 2 кози майки или 50 кокошки носачки, или 100 пилета за угояване. За пчеларите прагът е поне 10 пчелни семейства. 
 
В растениевъдството на преброяване подлежат стопаните, които обработват най-малко 5 декара използвана земеделска площ; или 3 декара обработваема земя; или 1 декар картофи.
 
 
Стопанисването на един декар е достатъчно за включване в преброяването също за производителите на пресни зеленчуци, дини, пъпеши и ягоди, и за собствениците на трайни насаждения и лозя, а също и на специализирани култури - тютюн, хмел, подправки, медицински и ароматни култури, цветя, декоративни растения, посевен и посадъчен материал, разсадници.
 
Анкетьорите са длъжни да опишат и стопанствата с поне 5 декара постоянно затревени площи или поне 3 декара общо овощни, ягодоплодни, черупкови и други трайни насаждения с изключение на разсадници и лозя, както и такива с поне 100 кв. метра оранжерии или 100 кв. метра култивирани гъби.
 
Участието в националното преброяване, а също и в частичното пробно тази есен в определените от земеделския министър райони, е задължително. Както Фермер.БГ писа, отказът от участие или предоставянето на неверни данни ще се наказва с глоба от 1 000 лв. до 2 000 лв. за физическите лица и от 3 000 лв. до 6 000 лв. за фирмите.
 
Събраните индивидуални данни са тайна. За нарушаването й са предвидени глоби от 2 000 лв. до 6 000 лв. В следващите три месеца земеделският министър трябва да издаде заповед за поименния състав на Централната комисия по преброяването.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Законът за преброяването на финална права
 
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
18.03.2019 | 6403 прочитания
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
Подпомагат се проекти за подобряване на цялостната дейност на предприятията

Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания?

news