Действащата досега методика, която се е прилагала при проверка на заявленията по мярка 11 „Биологично земеделие“, ще остане в сила и за кампания 2019 г.
 
 
Земеделският министър Румен Порожанов реши това със заповед за прилагане на мярка 11 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която беше публикувана днес на сайта на министерството.
 
Документът предвижда и през тази година да се прилага добре познатата на производителите на биологична продукция Заповед № РД 09-144 от 23.02.2017 г. на министъра. С нея е утвърдена методика по чл. 13 от Наредба № 4 от 2015 г., която се прилага за заявления за подпомагане, подадени по кампанията за директните плащания. 
 
Според член 13 от Наредбата, когато при проверка на място или административни проверки се установи, че за съответните парцели, пчелни семейства или животни не са спазени базовите изисквания, минималните изисквания за торене и използване на продукти за растителна защита, и изискванията по управление, плащанията за биологичните дейности се отказват или намаляват съгласно методика, утвърдена от министъра на земеделието, храните и горите.