x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Решение в ЕС: Равни заплати за равен труд и в европейските ферми

Промените в заплащането на командированите работници ще повлияят върху трудовата миграция

Решение в ЕС: Равни заплати за равен труд и в европейските ферми
Автор: Фермер.БГ
Европейският съюз въвежда принципа „Еднакво заплащане за една и съща работа на едно и също място“ в опит да реши проблемите с дъмпинга на пазара на труда и дискриминацията на командированите работници.
 
 
След многомесечни преговори, представители на Европейския парламент, на Еврокомисията и на страните-членки стигнаха до принципно решение. Еврокомисарят по социалните въпроси Мариане Тисен нарече решението „пробив“ и същевременно „балансиран компромис“, отбеляза „Дойче веле“.
 
Промяната ще се отрази върху живота и работата на българите, които работят във ферми в други страни-членки от ЕС, включително и онези, които са командировани там сезонно.
 
В дъното стои проблемът, че фирми от Източна Европа изпращат в чужбина командировани работници, но им плащат, като у дома. По този начин тези работници излизат много по-евтино например на германския трудов пазар, а в същото време са важен икономически фактор за своите страни, където се получават и облагат доходите им.
 
 
Болногледачки от Полша, строители от Румъния, български работници в кланиците - стотици хиляди европейци работят като „командировани работници" в по-богатите държави от ЕС, включително и в Германия, описва картината „Дойче веле“.
 
Новото решение ще засегне стотици хиляди източноевропейци, които досега често работеха срещу по-ниско заплащане и при по-лоши условия, отколкото местните им колеги в селското стопанство, комуналните услуги и други непривлекателни за местните граждани дейности.
 
 
Осигуряването на по-високо заплащане и по-добра закрила срещу на командированите работници се очаква да повлия върху миграцията на трудови хора, като намали привлекателността на вносната работна сила за местните работодатели. 
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Хиляди тонове плодове и зеленчуци гният на полето в Шотландия заради Brexit
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news