Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Рекорден внос на слънчогледово семе в ЕС от Русия

Увеличението е 3 пъти

Рекорден внос на слънчогледово семе в ЕС от Русия
Автор: Фермер.БГ
pixabay.com

Доставките на слънчогледово семе от Русия в страните от ЕС достигнаха десетгодишен максимум. Само за миналата година вносът се е увеличил 3 пъти, достигайки до 86,5 хиляди тона, съобщава вестник „Известия“, позовавайки се на данни от Евростат, пише zol.ru.

Леко повишение в цената на олиото

Вносът на слънчогледово семе в ЕС за 2016 г. в парично изражение достигна 42,5 млн. долара. Аналогичните показатели за 2015 г. възлизат на 24,5 хиляди тона, или 13,7 млн. долара.

Ръстът на доставките на слънчоглед от Русия експерти обясняват с понижаването на ставката за митото от 9,88% до 6,5%.Данните сочат, че доставките са нараснали в края на миналата година, т.е. след понижаването на митото. Като цяло тенденцията за ръст на експорта на слънчогледово семе към външни пазари оказва негативно влияние върху вътрешния пазар на Русия, отбелязва Екатерина Нестерова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите и потребителите на маслодайна продукция.

По данни на Евростат основният потребител на руско слънчогледово семе в Европа са холандците. Миналата година Холандия е внесла 35,5 хиляди тона от Русия. Следват я Франция (21 хиляди тона), Италия (5,3 хиляди тона), Испания (хиляди тона) и Швеция (хиляди тона).

През 2016 г. Турция е внесла 81 хиляди тона слънчогледово семе от Русия. Този показател превишава 4 пъти доставките през 2015 г.


 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Повече засети площи с маслодаен слънчоглед и пролетен ечемик
 

Внедрявате ли нови технологии в стопанството си?

news