Над 200 литра на кв.м. дъжд се изля снощи в община Шабла за кратък период от време. "Валя повсеместно и заедно с бурния вятър и мократа отпреди това почва, няма да успеем да приберем зърнената реколта", съобщи за Фермер.БГ кметът на Шабла Красимир Кръстев. Той допълни, че в последните дни основно дискутира със земеделските производители състоянието на посевите. Пшеницата е полегнала, на места в ниските части е останала под вода. Така е и с малкото останал неприбран ечемик, въпреки, че от Областна дирекция "Земеделие и гори" съобщават, че е прибран на 100%. С хлебното зърно в общината са засяти 115 204 дка.

Тревогата на кмета е, че без реколта ще останат и около 60% от жителите на общината, за които производството на пипер е основен поминък. Заради гравитачното напояване градините са в по-ниски части и съответно са заляти с вода. Едва след просмукването на дъждовете в почвата ще стане ясно какво е състоянието на растенията. Опасенията са, че голяма част от тях са изкоренени и завлечени от пороя. Регистрираните в Областна дирекция "Земеделие и гори" терени с пипер са 4 100 дка.

Останалите щети са поносими, има протекли покриви на частни и публични сгради, скъсани далекопроводи и наводнени приземия, но няма спиране на тока и водата, каза още Кръстев. За съжаление и за следващите няколко дни прогнозата е песимистична - очакват се още валежи.

По данни на метеорологичната станция в Добрич, от началото на валежа вчера вечерта, до тази сутрин за 12 часа са паднали по 26 литра на кв.м. Около 40 - 50 литра са за областта. "Влагозапасяването е като езеро", коментира за Фермер.БГ ст.н.с. Николай Ценов - зам. дир. на Добруджанския земеделски институт. Почвата е преовлажнена, влажността на пшеницата е над 16%, което означава, че жътва скоро няма да има. Дългосрочните прогнози за времето също никак не са обнадеждаващи. След седмица по това време температурата на въздуха няма да надвишава 25 градуса - недостатъчно за постигане на влажност от 14%.

Зърнопроизводителите, които могат да си позволят интензивно сушене имат шанс и при влажност от 15 - 15,5%, но не и при по-дълго съхранение, диктувано от цените на пазара. Влажността на пшеницата за стокова продукция трябва да е най-много 14 на сто. Първите загуби, които се очакват са от олекване на зърното - плътността му се влошава. "Наблюдава се прорастване, особено по краищата на блоковете, където пшеницата е полегнала, но това е ограничено като обем", коментира Ценов.

Освен това има вторично заплевяване на посевите. Ще се стигне до момент, когато зърното ще е сухо, а плевелите изкуствено ще вдигат влагата. Подобна ситуация е имало през 1987 г., когато падналите валежи са били ежду 180 и 250 л./кв. м. Тогава само за 2 часа в землището на ДЗИ са се излели 241 литра на квадрат и всичко е потънало под вода. За разлика от настоящата ситуация, тогава почвата е била суха и бързо е усвоила водата.

Прекалено големите количества дъждове ще се отразят негативно и върху слънчогледа. През следващата седмица той ще влезе в масов цъфтеж, но мокрият полен няма да позволи нормалното му опрашване. За останалите култури - царевица, кориандър, просо и люцерна, няма притеснения. "Трябва да се запасим с търпение и по-философски да приемаме природните капризи", допълва Ценов.