Окончателните данни за реколтата от пролетници според оперативния анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) показват, че производството на картофи, овес, дини, фасул, лен, пролетен ечемик, градински грах, леща и фуражен грах бележи ръст в границите от 8,1% до над два пъти, спрямо данните от същия период на миналата година. Това най-значително се проявява при фуражния грах. 
 
От друга страна, продукцията от пъпеши, ориз, соя, силажна царевица, сорго, памук, шарен слънчоглед, пипер и домати намалява с между 5,1% и 30,3%. 
 
По-ниско производство на годишна база се отчита и при тютюна – от 13,7% до 35,6% за различните видове. 
При тютюна от типовете Ориенталски и Вирджиния намалението е свързано основно с редуциране на реколтираните площи, а при тип Бърлей – с по-ниския среден добив спрямо миналата година. 
 
Сред основните зеленчукови пролетни култури, по-високи средни добиви спрямо миналата година се отчитат при дините и картофите, съответно с 8,3% и 10,6%, а по-ниски - при пипера, пъпешите и доматите  - 5,9% - 15,8%.