Регистрация на нелегални прасета в последния момент, е на път да доведе до още по-голяма заплаха от епидемия от африканска чума. Това каза д-р Иван Димитров, ветеринарен лекар в Пазарджик.
 
 
По думите му транжирането и термичната обработка, а не регистрация ще овладее евентуалното разпространение на болестта. Ветеринарни специалисти от цялата страна са под тревога, че бързото маркиране е нередно и много закъсняло, при положение, че първото огнище на заразата вече бе установено в село Тутраканци.
Междувременно областни и кметски управи организират бързо преброяване и регистриране на свине от единия до другия край на страната. 
 
„Защо стопаните се разбързаха да регистрират? Ако прасето ти се разболее и не е с идентификация – държавата няма да плати и стотинка компенсация, защото си нередовен. Малки стопани се опитват да заобиколят закона и да минат метър държавата, като вместо да регистрират прасетата си за лично ползване и да спазват буквата на закона, си ги гледат в задния двор незаконно. Някои са го направили по немарливост и незнание, но други се оказва, че вместо да угояват едно-две прасета за Коледа, гледат свине-майки и по 11-15 прасенца. Пак за Коледа, ама за продажба или на месо, или на живо прасенце“, заяви д-р Димитров, цитиран от Фокус.
 
Според него това е сериозно нарушение на закона и животни на такива стопани веднага трябва да бъдат евтаназирани.
„Това означава, че никой не може да каже колко прасета вече са умрели болни, или колко от тях са продадени, преди да им проличи, че са със зараза. Точно така няма да се спасим от африканската чума, каквото и да направят властите с всички мерки за ограничаване на болестта и ликвидиране на огнището, които вече са предприети“, каза още ветеринарят. 
 
В закона е записано ясно какво е стопанство „заден двор“ – в него могат да се отглеждат прасета наистина в задния двор, до 5 броя животни и то да се угояват само за лични нужди. В „задния двор“ не могат да се отглеждат свине-майки или некастрирани нерези. 
Там не могат да се развъждат и свине, нито пък прасетата да напускат обекта. 
 
„А за да си направиш стопанство „заден двор“ трябва да си взел прасето от т.нар. малка ферма за отглеждане на свине, в която могат да се отглеждат до две свине-майки с поколението и то вече да е с поставена ушна маркировка, докато е още при майката. Та, и да се юрнеш сега да си регистрираш прасето или пък да се обявиш за малка семейна ферма е, меко казано, късно“, казва д-р Димитров. 
Въпреки това от бизнеса, с цел да не стигне заразата до голямата индустрия, проявиха готовност и обявиха, че ако стопаните в техния район заколят прасето си и го сготвят за зимнина, те са готови да ги компенсират
 
 
„Това май е и единственият начин да се спре заразата, защото, ако африканската чума стигне до индустриалните комплекси, загубите за сектора ще са огромни, тъй като в тях се отглеждат половин милион животни“, отбеляза той и добави: 
 
„Пред нелегалните има избор – при всички положения да ядат свински пържоли в буркани, собствено производство за Коледа, а ако са близо до някоя голяма свинеферма – ще получат и компенсация. Ако все пак решат тайно да се регистрират и да се надяват, че болни или здрави, държавата ще ги компенсира за прасетата, да знаят, че трябва да си поемат отговорността. По техния начин заразата трудно ще се овладее и ЕК може да забрани на държавата да изнася свинско за много дълъг период от време, или в най-добрия случай да наложи пълна възбрана на движение на животни и продукти от свински произход“, подчерта д-р Димитров.