Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Редуцирани, но окрупнени животновъдни стопанства

По данни на агродоклада на МЗХГ за 2016 г.

Редуцирани, но окрупнени животновъдни стопанства
Автор: Фермер.БГ
Оформилата се трайна тенденцията на намаление на броя на стопанствата, отглеждащи селскостопански животни се запазва и през 2016 г. (с изключение на тези с биволи), главно за сметка на отпадане на част от дребните стопанства. (виж инфографиката)
 
 
От друга страна, продължава да се увеличава средният размер на стопанствата, което е предпоставка за постигане на по-висока ефективност на производството и икономическа стабилност.
 
В сравнение с 2015 г., броят на животновъдните стопанства, в които се отглеждат говеда намалява с 9%, а тези с биволи остават без съществена промяна. При стопанствата, отглеждащи овце и кози спадът е съответно с 14,3% и 23,9%, а при тези със свине - с 24,1%. 
 
Същевременно, през 2016 г. се наблюдава увеличение на броя на отглежданите животни, с изключение на козите. Най-голям ръст се отчита при биволите – с 13,2%. Общият брой на говедата и овцете се увеличава съответно с 1,4% и 2,1%, а този на свинете - с 2,7%. По-съществен спад на годишна база е отчетен само при общия брой кози – с 14,2%. 
 
 
През 2016 г., в резултат на прилагане на схемите за обвързано с производството подпомагане в животновъдството (в т.ч. схеми за месодайни крави и животни под селекционен контрол) се запазва тенденцията на увеличение на едрите и дребни преживни животни с месодайно направление. Броят на месодайните крави нараства с 12,4%, а на овцете-майки за месо - с 11,0%. 
 
Броят на птиците намалява с 12% спрямо предходната 2015 г., до 13,7 млн., което се дължи главно на по-малкия брой пилета за месо и патици, съответно с 27,3% и 8,2%.
 
При всички видове животни през 2016 г. е отчетено окрупняване на стопанствата. Най-съществен ръст е регистриран в средния брой на свинете, отглеждани в стопанство – с 35,4%, достигайки 56 броя (при 41,4 броя през 2015 г.). Значително увеличение спрямо предходната година се наблюдава и в овцевъдните и козевъдни стопанства, като средният брой на животни в тях е съответно с 19,2% и 12,7% повече. 
 
При средния брой на животните в стопанствата, отглеждащи говеда и биволи общо нарастването е съответно с 11,4% и 13,9%. 
През 2016 г. се наблюдава намаление на броя на млечните крави и козите-майки, съответно с 1,8% и с 9,3% на годишна база. Броят на млечните овце-майки остава стабилен (+0,2%), а този на биволиците се увеличава - с 11,7%.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
България изнесе храни и живи животни за почти 4 млрд. лева
 

Ще кандидатствате ли с проект по мярка 9 от ПРСР?

news