Развъдните асоциации в България заплашват с протести, ако не бъдат изслушани техните виждания за по-добра политика в селекционната и репродуктивна дейност, която извършват те. Според тях липсва  желание за изработване на категорична политика в животновъдния сектор по отношение на селекцията и репродукцията, вземат се  хаотични решения, а  отношението към бранша все още не е достатъчно сериозно. Без селекция, българското животновъдство не може да съществува, така че ръководството на МЗХ трябва да се отнесе с нужното внимание, призовават асоциациите.


По този повод от съвета на председателите на развъдните организации  са се подписали под обща декларация, която утре ще бъде изпратена до администрацията на Мирослав Найденов. В документа пише, че специалистите са възмутени от пренебрежението, което се демонстрира към организации, които реално и въпреки досегашните затруднения,  работят и постигат видими резултати.



Гилдията недоволства още, че представителност в политиката за животновъдството имат силно компрометирани фермери и самозвани лидери, без дългосрочна визия за развитието на бранша, докато организации с реална членска маса не участвуват при вземането на решения.

 

"За първи път, през последните 20 години, в развъждането се постави непозната досега практика на взаимодействие на държавата с неправителствените организации в областта на селекцията. Не искаме да вярваме, че това е политика само на ИАСРЖ, а не цялостна позиция на ръководството на МЗХ. Отказът от тази политика, зад която ние застанахме и твърдо подкрепяме, ще бъде отказ от последователност и ще превърне България в единствената държава в ЕС, неразвиваща собствена селекция", пише още в документа.


Посочва се, че са поставени в положение, в което трябва да защитят не само досегашните си резултати, не само своето бъдеще, а бъдещето на развъдната работа изобщо.Срокът за организиране на среща, който са дали организациите на министър Найденов е до 12 ноември.

 


„В случай, че нашето искане отново бъде пренебрегнато, ние ще Ви демонстрираме своето съществуване, като организираме членовете си на общ протест по места и пред Министерството. Ние сме реални организации и нашите членове далеч надхвърлят общият брой на постоянно заплашващите Ви „браншовици”, е записано в декларацията.

 

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!