Двама мъже бяха признати за виновни за участие в измама с млечни квоти от съда в Порденоне, Италия, съобщава Еропейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ . Щетата за държавата  възлиза на около 20 млн евро. Двамата са осъдени на три години и половина лишаване от свобода.


Измамната схема включвала мрежа от компании, които симулират покупко-продажба на мляко, за да избегнат допълнителната такса за млякото и млечните продукти, която се изплаща от всички млекопроизводители на ЕС над определена млечна квота.



За периода 1998 – 2006 г измамите с млечни квоти възлизат на 100 млн евро и това провокира създаването на съдебна практика за подобни случаи в Италия. Европейската служба за борба с измамите допринесла значително за разкриването на случая в Порденоне.

 

Властите си правят заключението, че общата схема за измами в този случай вероятно работи, като млекопроизводителите създават съвместно няколко дружества за изкупване на мляко. В това си качество тези фирми следва да съхраняват таксите върху допълнително произведеното мляко и впоследствие да придвижат плащането към съответния орган, отговорен за събирането на тези парични вземания. В действителност, обаче, дружествата не правят това, те всъщност не извършват реална стопанска дейност. Те продават млякото на млекопреработвателите . На хартия изглежда, че сделката се сключва между дружествата и млекопреработвателите и по този начин млекопроизводителите продават продукцията си извън квотата, без да е обложена с данък.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!