На Общото събрание на Асоциация български пипер, което се проведе на 19 януари 2017 г. в Хисар, бяха връчени наградите „Пиперопроизводител на годината – 2016 “. Награди от конкурса бяха раздадени на 9 пиперопроизводители, разделени в 3 категории.
 
 
Първо място в конкурса за пиперопроизводител за 2016 г. със стопанство до 50 дка спечели Атанас Чолев от село Чешнегирово, Пловдивско. Занимава се със земеделие от 5 години, като стопанството му е от 120 дка – 20 дка от които са с пипер.
 
 
„Аз съм пиперопроизводител второ поколение, като поех дейността от своя баща. Тази награда до някъде е оценка на труда, който съм положил за тези години“, коментира Чолев за Фермер.БГ.
 
В същата категория на второ и трето място, съответно са Валентин Велев от Каварна и Костадин Костадинов от Каварна. 
 
В следващата категория от 50 до 150 дка първо място в конкурса спечели Динко Янев от Димитровград, който освен земеделски производител е и член на УС на асоциацията.
 
 
Той отглежда 250 дка със зеленчуци, 50 дка с овошки и пшеница. Ето как пиперопроизводителят оцени своето отличие:
 
„Занимавам се със земеделие от 1997 г. Смятам, че това е награда за достойно оценения труд, който съм положил. За моето постоянство, познание, опит и дългогодишен стаж в сектора“, каза Янев.
 
На второ и трето място бяха отличени Екатерина Кирчева от Каварна и Коста Беев от Свиленград. 
 
В третата категория от конкурса участваха пиперопроизводители, отглеждащи над 150 дка. Първо място спечели Атанас Куковски от Хасково, председател на Кооперация Агрокомерс-98. Кооперацията е основана през 1998 г. и отглежда над 400 дка с пипер.
 
 
„За мен наградата е признание за това, което съм постигнал за толкова години работа“, сподели Куковски.
 
Второ и трето място в същата категория спечелиха Валери Велев от Горни Дъбник и Маргарит Стефанов от Каварна.