Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ръст на продукцията от лавандула с над 70%

Докато при производството на лозя, праскови и сливи се отчита спад

Ръст на продукцията от лавандула с над 70%
Автор: Фермер.БГ
Продукцията от лавандула бележи ръст от 75,7% на годишна база. Това сочат оперативните данни на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
Според експертите това се дължи на повишение както на реколтираните площи, така и на средните добиви. 
 
При производството на вишни, маслодайна роза, ягоди, круши, череши и ябълки се наблюдава по-умерено увеличение – в рамките на 2,5% - 7,3%, докато производството на лозя, както винени, така и десертни, праскови и сливи намалява с между 5,7% и 12,3%. 
 
 
Най-чувствителен спад се наблюдава при сливите, в резултат на по-бавно прибиране на реколтата и леко намаление на средния добив спрямо миналата година. Към момента при повечето от трайните насаждения се отчитат по-високи средни добиви спрямо реколта `2016, като увеличението достига до 44,2% при кайсиите. По- съществено намаление на средния добив е налице само при винените лозя с 5,7%.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Декар лавандула носи 1000-2000 долара
 

Нужна ли е нова промяна в Наредба 3?

news