x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ралчева: Настояваме спешно да се намерят пари за мярка 11

От Българска асоциация „Биопродукти“ са изпратили писмо до министър Румен Порожанов с искане да се променят правилата и да има по-справедливо разпределение на пари

Ралчева: Настояваме спешно да се намерят пари за мярка 11
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Повтаря се едно – мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020г. е с дефицит на средства, дори и по поетите вече ангажименти. Затова сме написали писмо до министър Румен Порожанов с конкретно питане каква е ситуацията. Това каза за Фермер.БГ Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ). 
 
„Продължаваме да настояваме спешно да се прехвърлят средства от неработещи и нетръгнали мерки, защото има много такива“, обясни Ралчева и добави, че биопроизводителите настояват да се променят правилата, така че да е малко по-справедливо разпределението – да се сложи таван на декарите, за които може да се получават субсидии. 
 
„И изобщо да се помисли за варианти и ограничение, така че да достигнат средствата до повече хора и да не се спира подкрепата“, допълни биопроизводителят. 
 
 
Ралчева посочи, че от БАБ чакат отговор от министъра и ако той негативен и в него продължава да се твърди, че няма пари за мярка 11, от асоциацията ще предприемат специална кампания. 
 
„Няма как да оставим нови, млади биоземеделци 4-5 години без никаква подкрепа. При положение, че колегите им получават така, това означава сигурно отказване“, категорична е Ралчева. 
Тя разказа, че БАБ са били поканени на среща в министерството, на която заедно със зам.-министър Цветан Димитров и контролиращи лица са били обсъждани промени в Наредба №1 за биологичното земеделие. 
 
„Идеята за промяна е затягане на контрола – на изискванията към самите контролиращи лица и на контрола като цяла на всички нива. Това е нещо, което ние само можем да подкрепим. Нашата идея е да има доверие в биото и да няма случайни хора, а само хора, които искат да спазват правилата, защото това за нас е важно“, отбеляза Веселина Ралчева.  

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
ДФЗ преведе пари по мярка 11
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news