ДФ Земеделие в лицето на изпълнителния директор Калина Илиева все още не е дал отговор на искането за разсрочване на целевите кредити за закупуване на семена и торове, отпуснати на земеделските производители през 2008 г. това съобщи днес специално пред Фермер.БГ Радослав Христов, председател на УС на НАЗ. Официланото искане от НАЗ беше отправено на 11.09.2009 г. заради тежката ситуация в сектора Зърнопроизводство и задълбочаващата се икономическа криза.

Вчера Христов търсил Илиева по телефона, но там отговорила секретарката и, която заявила, че Илиева е в заседание. Несериозно е отношението на Изпълнителния директор на ДФ Земеделие, след като председателят на НАЗ я е потърсил по даден проблем, тя да не се обади. Редно е да даде някакъв отговор, независимо какъв ще е той, коментира Христов.

През миналата седмица председателят на НАЗ се е срещнал със зам.-министър Преслав Борисов, питал го какво се случва с разсрочването на кредитите, на което Борисов отговорил, че било взето принципно решение за разсрочване на кредитите, но имало за доизясняване някои подробности и трябвало решението да се вземе официално от УС на ДФ Земеделие. УС може да бъде свикан всеки един ден, стига някой да прояви желание. „До момента обаче, аз не знам такъв съвет да е свикван и да е обсъждан този въпрос”, коментира Христов.

За да бъдат коректни, въпреки поведението на управляващите, някои земеделци вече са продали земеделска продукция на безценица, за да си върнат кредитите в срок. Крайният срок за погасяване на миналогодишните кредити беше 30.09.2009 г., а официален отговор така и не бе даден. Както НАЗ изтъкна в писмото до Калина Илиева, разсрочването на кредитите ще даде възможност на земеделските производители да не продават своята продукция на загуба и да могат да използват средствата за вече започналата есенна сеитба.

От НАЗ припомнят, че на 24.09.2009 г на срещата в Стара Загора земеделците са получили само устно обещание: „По принцип кредитите ще бъдат разсрочени, въпросът ще бъде разгледан на следващия УС на ДФЗ".

Сеитбената кампания вече започна в много региони на страната. Очаква се сега, след като дъждовете отминаха, масово в цялата страна да започне сеитбата на ечемик и пшеница.

 



© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!