x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Работодатели: Цените на тока за стопански нужди се взривиха!

Тарифите за бизнеса достигнаха абсурдни нива, АИКБ призова премиера да се намеси

Работодатели: Цените на тока за стопански нужди се взривиха!
Автор: Фермер.БГ
Снимки: pixabay.com
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) призова министър-председателя Бойко Борисов да вземе мерки срещу абсурдното поскъпване на тока за стопанските потребители в последните седмици.
 
 
„През последните дни цените на електроенергията за свободен пазар у нас буквално се взривиха, за да достигнат абсурдните нива от 250-275 лв./мегаватчас. Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален!“, изтъква председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев в писмо до премиера и до шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.
 
Работодателската организация отбелязва, че вече месеци наред се наблюдава неаргументирано повишаване на цената на електроенергията у нас. Оттам припомнят, че през лятото КЕВР определи прогнозна годишна пазарна цена за базов товар до лятото на 2019 г. в размер на 70 лв./мегаватчас, а прогнозата за борсовата цена през този период беше за 72,00-75,00 лв./мегаватчас.
 

През последните дни тези стойности са надхвърлени 3,5 пъти.

„Нееднократно сме сигнализирали за абсурдни и видимо непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), включително и при директни сравнения на дългосрочни продукти и резултати от сегмент „ден напред“ с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX“, допълва Васил Велев.

 

От АИКБ предупреждават, че е само въпрос на време високите цени на тока да се прехвърлят и върху битовите клиенти.

 
„Твърдения на ресорни управляващи сектора, че това е само резултат от пазара, са или съзнателно изричани неистини, или напълно недопустима некомпетентност! Цените, на които сме свидетели, са резултат и на системна безотговорност по отношение ресорни ангажименти и нихилизъм спрямо индустриалните енергопотребители“, коментира Васил Велев. 
 
Асоциацията настоява пред премиера Бойко Борисов за навременни енергични и конкретни действия на изпълнителната власт.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Живата стока поевтинява, но месото и млякото поскъпват
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news