x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Работата по стратегическите планове напредва

Работна група „Хоризонтални селскостопански въпроси“ обсъди проектът за регламент

Работата по стратегическите планове напредва
Автор: Фермер.БГ
Проектът на регламент за стратегическите планове, които трябва да бъдат изготвени от държавите членки по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП), беше обсъден в рамките на заседанието на работна група „Хоризонтални селскостопански въпроси“ (Реформа на ОСП), в началото на месеца в Брюксел.
 
 
Европейската комисия поясни, че стратегическите планове имат за цел да осигурят по-добра съгласуваност между инструментите на ОСП, които включват всички видове интервенции: в директните плащания, секторни видове интервенции, интервенции в областта на развитието на селските райони. 
 
Едновременно с това се осигурява единен стратегически подход, въз основа на оценка на потребностите, както и равни условия и правна сигурност за бенефициентите. 
 
В процеса на изготвяне на стратегическите планове държавите членки трябва да анализират специфичните си потребности, да определят целеви стойности, свързани с постигането на целите на ОСП и да разработят интервенции, които ще позволят постигането на тези целеви стойности, като същевременно бъдат адаптирани към националните условия. 
 
 
Стратегическите планове се представят за одобрение на Комисията и имат правно действие за периода от 1 януари 2021 година до 31 декември 2027 година.  
 
„Привидно звучи много добре, че ще можем да определим специално за нас това, което е най-добре. Има обаче и друга страна – политическата отговорност се прехвърля сериозно върху страните-членки и всяка една от тях трябва в стратегическите планове да обясни кои директни плащания и кои интервенции от ПРСР ще избере“, сподели наскоро мнението си с Фермер.БГ председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова. 
 
Всяка година страните-членки ще трябва да отчитат стратегическите си планове. Така ЕК ще следи напредъка ни, но не само от гледна точка на усвояване на средства, а и какво точно е постигнато и какво въздействие е имало на тези субсидии върху земеделието и селските райони, обясни Боянова. 

Ако регламентът за стратегическите планове не бъде приет в рамките на този Европарламент, ще имаме още поне една година, за да го подготвим, заяви неотдавна аграрният министър Румен Порожанов за Фермер.БГ. 

„Съсредоточени сме в момента върху дебатите за регламентите и позициите ни по тях“, добави той. 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Обсъдиха националните стратегически планове в Брюксел
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news