Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Проверяват производителите на млечни продукти

Не може да има висока цена на млякото и ниска цена на крайния продукт, обясни Зоров

Проверяват производителите на млечни продукти
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
От другата седмица започват да се взимат проби от млечните продукти и да се изследват за добавки. Това каза Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите (НСГБ) и председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ).
 
 
„Не може продуктите да са евтини, а цената на суровината да е скъпа, и продуктите да са качествени и да е спазена технологията. За съжаление това е действителността и ние не се срамуваме да я кажем“, обясни председателят на АМБ.
 
Според него проверките са правилната посока.
 
„Когато цената на млякото е ниска се упреква, че се убиват производителите на суровина. Не може да има висока цена на млякото и ниска цена на крайния продукт. Няма как джоба ви да е празен и да вадите по една пачка с пари“, коментира той.
 
Димитър Зоров допълни, че някога млечните продукти са били в кошницата за първа необходимост, но сега върху тях влияе пазарният принцип.
 
 
„Няма как преработвателите да продават на загуба и да има заетост, да е в светлата част на икономиката, да се плащат данъци“, обясни председателят на НСГБ. 
 
По думите му в търсенето на ниска цена на крайния продукт, някои от производителите намират изход в нерегламентираното влагане и неизписването на етикетите.
 
„Именно тук е ролята както на старото, така и на новото ръководство на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Те трябва да упражняват засилен контрол“, заключи той.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Животновъд: Трябва да можем да продаваме мляко навсякъде
 

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news