Едва около 50 фермера се включиха в националния събор на Шипка, организиран от председателя на Националната асоциация на млекопроизводителите Андриан Цаконски, предаде репортер на Фермер.БГ. На мероприятието присъстваха още 27 журналисти и оператори, както и 17 служители на МЗХ. Останалите три животновъдни асоциации не се включиха. Самият Цаконски, като че ли не беше изненадан от липсата им, тъй като те предварително декларираха решението си да не се включват в срещата.

Официалната цел на събора, която обяви Цаконски пред медиите още преди две седмици, беше четирите асоциации (Националната асоциация на животновъдите в България, Националната развъдна асоциация на млеко- и месопреработвателите и Браншовият съюз на животновъдите) да се съберат на Шипка, за да се обединят. Председателите на всички асоциации да подадт оставки, да се направи обща асоциация, начело, на която да застане един председател (като най-вероятно за такъв Цаконски е визирал себе си). Идеята на Цаконски за обединение беше обречена, тъй като още в началото председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов заяви, че няма да присъства на събора.

Потърсени за коментар, млекопроизводители от Браншовия съюз на животновъдите заявиха пред Фермер.БГ, че не участват в събора – не защото не искат да се обединят, а защото инициатор е Андриан Цаконски, който според тях, поставя на първо място личния си интерес, а не този на цялата общност на животновъдите. А в същото време няма как да не отбележим, че днешният събор беше една добра PR акция за Цаконски, тъй като там присъстваха всички национални и много регионални медии.

А като че ли, за да покаже колко му пука за фермерските неволи, Цаконски арогантно пушеше пурата си с аромат на ванилия, докато те се редяха на опашка за шкембе-чорба, курбан и кебапчета...

 



***

На събора фермерите имаха възможност да разговарят със земеделския министър Мирослав Найденов, който съобщи, че на 5 октомври 2009 г. ще се проведе извънредно заседание на министрите на земеделието на ЕС, като единствена точка , която ще бъде разгледана е кризата в млечния сектор. Найденов припомни, че по време на предишното заседание на министрите се е разгледала възможността за увеличаване на тавана на държавни помощи „de minimis” за период от три години на 15 000 евро. Обсъден е бил и въпроса за увеличаване размерите на възстановяванията при износ, като е необходимо и да се разшири обхватът на продуктите, по отношение на сирената. Той заяви още, че са дискутирани и възможностите за усъвършенстване на етикетирането на млечните продукти за по-добро разграничаване на истинските млечни продукти от техните заместители, както и въпроса по отношение на квотната системата за краве мляко.

На срещата присъства и Председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева.

 

вижте още : ВСИЧКИ НОВИНИ С АНДРИАН ЦАКОНСКИ



© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!