Протестите на излъганите за пореден път зърнопроизводители този път ще са безсрочни, до изпълняване на техните искания от страна на Министерството на земеделието и храните . Вчера земеделският министър Валери Цветанов заяви, че изплащането на субсидиите ще започне на 17-и Декември.

Започващите днес протести са организирани от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и ще започнат от 12 часа в десетки областни и общински центрове на страната. Зърнопроизводителите, заедно със земеделската си техника, ще се включат в протестни шествия няколко часа преди официалното начало на протестите, които ще се проведат на определени сборни места. В декларация, адресирана до премиера, председателя на Народното събрание и земеделския министър, асоциацията изяснява причините за протеста. Стопаните настояват незабавно да започне плащането на директните плащания и националните доплащания за единица площ за тази година (147 млн. лв.), както и да бъдат осигурени 378 млн. лв. в Бюджет 2009 г. за национални плащания съгласно споразумението, което асоциацията е подписала с Министерството на земеделието и храните. Протестите ще продължат всеки ден до окончателното удовлетворение на исканията.
Не се очаква да има блокади на пътищата.

В Пловдивско зърнопроизводителите ще се съберат в община Калояново на пътя за Карлово. Там те ще раздадат безплатно брашно на населението, за да бъдат компенсирани щетите от протестите. Някои регионални асоциации в НАЗ пък ще се включат в протеста следващите дни.


Във връзка с провеждането на протеста на земеделските производители от област Стара Загора се очакват временни затруднения на движението по бул. “Св. Патриарх Евтимий” от кръстовището с ул. “Загоре” (в кв. “К. Ганчев”) до кръстовището с ул. “Хан Аспарух” и по ул. “Хан Аспарух” до кръстовището й с ул.“Иван Вазов” (в района на Загорка АД), съобщиха от Областната дирекция на полицията в Стара Загора.

Според Ангел Вукодинов / управител на фирма ВУКИ/ , член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и председател на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите, Блокади на пътища ще има, ако не бъде прието нашето искане за пълно финансиране на националните доплащания от националния бюджет за догодина. Тогава ще преминем към гръцкия модел на протести – с блокади на улиците”, обясни той пред агенция Фокус. Във всяка областна организация членуват средно от 50 до 100 земеделски производители, посочи той. Членовете на организацията обработват 12 млн. дка, т.е. 30% от стопанисваните площи в страната. В Пловдивско зърнопроизводителите ще се съберат в община Калояново на пътя за Карлово. Там те ще раздадат безплатно брашно на населението, за да бъдат компенсирани щетите от протестите. Някои регионални асоциации в НАЗ пък ще се включат в протеста следващите дни.
 

снимка: www.tractor.bg