Гръцките фермери заявиха, че от днес са готови да засилят натиска си, като блокират движението по всички пътища до Солун. Вчера те блокираха за около час движението на граничния пункт "Промахон" срещу Кулата.
 
 
Полицията в Гърция определи действията им като "грубо нарушение на обществения ред". Властите в Гърция уверяват, че се прави всичко необходимо за предотвратяването на нова блокада. Засега фермерите не съобщават дали отново ще протестират на границата с България, съобщи БНР. 
 
Блокадите вътре в страната не само не намаляват, но и се увеличават. Засега не създават огромни проблеми, като спират движението за по два часа на различни места. Гърците подкрепят фермерите въпреки затрудненията и загубите, които търпят от блокадите. 
 
Ескалация на напрежението има на границата с Македония, при "Евзони". Там трафикът е прекъснат. Товарните автомобили се пренасочват към Кулата. Към границата с Албания също се насочва техника. Там се очаква блокада. Представители на фермерите, продължават преговорите с правителството, за оттегляне на закона за високите данъци.
 
 
снимка newsbg.eu
 
Главният секретар на МВР увери, че вътрешните министри на двете страни са в постоянен контакт по проблема, за да се предотврати евентуална нова блокада. 
Фермерите в Серес все още не са започнали протестите си за днес.  
 
Ако се откажат от опитите си да правят жива верига на Промахон, се очаква да блокират пътя Серес - Солун. Силни полицейски части охраняват пътя от Серес до българската граница, както и всички обходни пътища. 
 
На границата с Македония при Евзони трети ден е прекъснат трафикът. Опашката от тирове е няколко километра. Започнаха да пропускат само товарни камиони с нетрайна стока. Протестиращите обещават, че в края на деня ще отворят границата за няколко часа. 
 
По магистралата Солун - Атина блокадите са обявени за следобед с продължителност от два часа. 
 
В Солун вече пристигат с автобуси фермери от цялата страна, за да протестират при откриване на международната аграрна изложба утре. Засега безсрочна е само блокадата на пътен възел към летището в Солун.