Животновъдите ще излязат на национален протест на 01.04.2010 год. в 12.00 часа на магистрала „Тракия” при разклона за село Труд. Това решение взеха няколко животновъдни организации, които ще връчат днес декларация до министъра на земеделието Мирослав Найденов. Фермерите заявяват твърдото си несъгласие с твърденията на министъра, посочени в интервюто му по БНР на 19.03.2010 год. Не е случаен избраният ден, в който фермерите ще проведат протеста си – Деня на лъжата, защото той, според тях, е „в синхрон с действията на министерството”.

Фермер.БГ публикува декларацията с възраженията на животновъдите:

Д Е К Л А Р А Ц И Я
 
Възмутени сме и декларираме несъгласието си с твърденията на Министър Найденов, изказани в интервюто му пред ХОРИЗОНТ в петък 19.03.2010 г. Бихме искали твърдо да заявим следното:

1. Категорично възразяваме на твърденията на Министъра, че открива в нашите действия политически мотиви и съзира намесата на „някакви емисари” от опозицията. Може би, тези свои умозаключения той прави, изхождайки от собствената си кратка политическа биография. Такива няма, г-н Министър, не търсете призраци! Не забравяйте, че животновъдите първи подкрепиха ПП ГЕРБ и Вас лично като Министър на земеделието. Затова започнете да решавате неотложните проблеми в българското животновъдство, така както предизборно ни обещахте.

2. Поискахме създаването на Кризисен щаб, оглавен от Премиера, за да може бързо да се вземат мерки и в отрасъла да влезат свежи пари. Приехме факта, че Премиера е твърде ангажиран и се съгласихме да бъде оглавен от Вас. Но г-н Министър, отговорете как според Вас трябва да работи този щаб? - една сбирка на щаба за две седмици, на която да се обсъждат промени в наредби и закони!? Не че сме против промяната им, защото действащите не работят и по-скоро пречат, отколкото помагат. Според нас, Кризисния щаб трябва да работи действително като в криза, ако трябва постоянно! - или без Министъра, който го оглавява? Сигурно е така, щом решихте, че откриването на офиса на радио Фокус в Пловдив е по-важно от работата в Кризисния щаб!?

3. Нелепи са твърденията Ви, че животновъдите не са очаквали в края на миналата година да им бъдат платени субсидии на глава животно. Според нас трябва да правите разлика между очаквания и недоверието им, че до края на миналата година тези средства ще им бъдат изплатени, впредвид на това, че системата за идентификация не работи така, както бихме искали ние! А по отношение на очакванията, бихме искали да допълним, че очакваме и продължаваме да се надяваме те да стигнат нивото поне на съседна Румъния!

4. Получавате нашите поздравления за това, че Вие сте инициатора в Съвета на министрите на земеделието на европейската помощ за млекопроизводителите. Но недоумяваме от факта, че всички страни-членки вече се възползваха от тази допълнителна помощ, само дето „проспериращите” български млекопроизводители продължават да я чакат, щото видите ли, наредбата още не е публикувана!!! От кого г-н Министър зависи нейното публикуване, да не би да зависи от първа пролет!?

5. Същото можем да кажем и по отношение на „de minimis”, на агроекологичните плащания, на СЕПП, на НДЖ 3, по отношение на стратегията, с която лично се ангажирахте и т.н. Нямате ли усещането г-н Министър, че всичко се размива във времето. Ние знаем, че е криза. Но за нашия отрасъл тя започна много, много отдавна. Искаме час по-скоро да почувстваме, че МЗХ е загрижено за българското животновъдство, искаме да почувстваме, че Министър Найденов, зад който ние твърдо застанахме, е съпричастен на проблемите на отрасъла и държи на обещанията си по отношение на сроковете за тези плащания, които лично е посочил. Тогава, може би, няма да се налага да вмята в интервютата, които дава, че някъде са присъствали животновъди, които нямат нито едно животно! За съжаление, обаче, e прав, тъй като всички животни в България принадлежат на финансовите институции!
6. ЗАТОВА г-н Министър, в синхрон с действията на министерството, което оглавявате, ние животновъдите ще излезем на протест в деня на лъжата – 01.04.2010 г. в 12.00 часа на магистрала „Тракия”, разклона за с.Труд.

ЗАТОВА г-н Министър ще започнем работа по учредяване на СОБСТВЕНА ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ!!!
 
НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ЖИВОТНОВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ
НАЦИОНАЛНА РАЗВЪДНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКО И МЕСОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ
БРАНШОВИ СЪЮЗ НА ЖИВОТНОВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ
НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ
СЪЮЗ НА ОВЦЕВЪДИ И КОЗЕВЪДИ В БЪЛГАРИЯ
СЪЮЗ НА ЖИВОТНОВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Още по темата:


Мирослав Найденов: Мотивите за протест на животновъдите са неоснователни

Фермерите готвят протест на 1 април. С 20% се е свило животновъдството за годин