x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Протест на фермери срещу данъка върху субсидиите

Секторът е получил 85 млн. лв. целево, сега трябва да върне на държавата 10% от парите

Протест на фермери срещу данъка върху субсидиите
Автор: Фермер.БГ
Земеделски стопани от община Хаджидимово излязоха на протест заради облагането на субсидиите им с данък върху общия доход.
 
 
Тютюнопроизводителите в района били неприятно изненадани от известия, получени от Националната агенция за приходите (НАП), че имат данъчни задължения за 2017 г. Земеделците твърдят, че не са уведомени навреме при получаването на помощите, че трябва да ги декларират и да заплатят данък върху изплатените суми, съобщи БНТ.
 
„Сумата, която я получавам, не е голяма. Досега не съм плащал. Сега получавам писмо, че трябва да отида в НАП. Не е проблем, аз ще платя, но в края на краищата, нали това е субсидия? Защо ние да плащаме?!“, недоумява Стоян Войнов.
 
Повечето тютюнопроизводители, които в сряда се събраха на протеста в Хаджидимово са притеснени, че няма от къде да намерят средства, за да платят изненадващия за тях данък.
 
„85 млн. лева са раздадени под формата на помощи за преориентиране на 42 000 тютюнопроизводители, между тях са раздадени тези помощи. Значи всеки трябва да върне 10% от сумата, която е взел“, коментира Иван Сабахлъков, председател на Сдружение „Басма“.
 
Ниските изкупни цени на тютюна и честите забавяния на плащанията от страна на фирмите изкупвачи към производителите през последните години накараха много хора в района на Гоце Делчев да се откажат от отглеждането на тютюн.
 
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Внимание! Приключи крайният срок за коригиращите декларации пред НАП
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news