По време на парижкия „Салон на селското стопанство” в Париж Европейската комисия обяви, че подготвя проект за електронната идентификация на животните, за да подобри сегашната система на проследяване с пластмасови знаци. Според Генералната дирекция на Европейската комисия за Защита на здравето и потребителите (DG SANCO), това ще позволи подобряването на хранителната сигурност и ще се бори срещу разпространяването на животински болести. Ветеринарите играят ключова роля в този процес, посочват от генералната дирекция.

Европейската комисия в момента работи по програма, имаща за цел въвеждането на електронната идентификация на едрия рогат добитък. Много европейски законодателства вече прилагат електронна идентификация за други животни (например конете, овцете и козите). С включването и на едрия рогат добитък в системата за дигитален контрол могат да бъдат включени близо 90 милиона животни.

Електронната система за проследяване е доказала стойността си, тъй като предлага нови възможности на цялата индустрия. Смята се, че ще направи сегашната система по-прецизна и по-бърза, подобрявайки капацитета за проследяване на животните и хранителните продукти за ветеринарни цели и за сигурността на храната.

Включването на едрия рогат добитък в нашата програма за проследяване ще бъде най-важният етап в нашите дейности през 2011, заяви Бернард Ван Гьотем, директор на отдел Здравеопазване на животните към DG SANCO. "Проследяването позволява да се осигурят най-високите възможни нива на хигиената и сигурността на храната. То е есенциално за предотвратяване на разпространението на болести като шап, луда крава и свински грип.