ГЕРБ ще приемат промените в закона за генeтично-модифицираните организми (ГМО), но ще им наложат петгодишен мораториум. Това означава, че освобождаването на ГМО на открити земни площи за експерименти ще се случи през 2015 година, увериха в парламента екоминистърът Нона Караджова и съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова. Мораториумът ще важи за всички земеделски култури, в които се съдържат генно модифицирани организми.

„Ние вече от много време настояваме в посока – парламентът да вземе позиция относно ГМО – да престане с криенето зад директиви, членове, регламенти и т.н. Така че, ако такъв мораториум бъде приет, това ще бъде успех за цялата кампания, която проведохме през последните два месеца, коментира пред Фермер.БГ Веселина Ралчева, председател на Национална асоциация „Биопродукти”. Въпреки това ние няма да се откажем да следим какво точно ще бъде прието в Закона за ГМО, тъй като в него има много важни въпроси за решаване – наред с тези за освобождаването на ГМО в околната среда и контрола”. На този етап това е един успех на това, което правихме през последните два месеца, каза още Ралчева.

Потърсихме за коментар и Ивелин Желязков (Izhel). „Този мораториум означава, че сме победили, но ще бъде глупаво, ако спрем до тук. Ще следим много внимателно какво се приема. Izhel е категоричен, че няма да допуснат занапред да се посяга на традиционните български видове като маслодайна роза, тютюн, лоза. В същото време той подчерта, че никой не е против лабораторните опити с ГМО. Такива широки полеви опити обаче, каквито искаха да позволят управляващите, са много опасни. Замърсяването на околната среда с рекомбинантни гени е много опасно, тъй като тези замърсявания не са със затихващ ефект, обясни той.

Според Ивелин Желязков тепърва трябва да се предизвика обществен, експертен, отраслов дебат не само по въпроса за ГМО, но и за бъдещето на селскостопанския сектор в страната като цяло.

Приемането на 5-годишен мораториум върху закона за ГМО е заслужен успех, извоюван благодарение на инициативността и гражданската позиция на неправителствения сектор – организации, граждани, земеделски производители, родители, екозащитници и всички, които участваха и продължават да участват в процеса. Все пак можем да кажем обаче, че тази позиция на правителството отново не дава категоричен отговор на въпроса – каква е категоричната позиция на управляващите относно развитието на ГМО в България – за или против...