x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Прокуратурата: МВР проверява всички къщи за гости по ПРСР

Проверките са независими, ще анализират също действията на министерството и ДФЗ

Прокуратурата: МВР проверява всички къщи за гости по ПРСР
Автор: Фермер.БГ
Снимка: Прокуратура на Република България
Полицията трябва да провери всички проекти за изграждане на къщи за гости, финансирани от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за програмния период 2007-2013 г., информираха от Прокуратурата. 
 
 
В съобщението, което е във връзка с изявлението на земеделския министър Румен Порожанов за разпоредени 100-процентови проверки на къщите за гости.
 
Както Фермер.БГ писа, за десетки проекти по програмата са установени нарушения. Най-често къщите за гости не могат да докажат, че реално са работили като места за настаняване. Вместо това те вероятно са се използвали от собствениците като частни вили.
 
Снимка: pixabay.com
 
„На 23 април 2019 г. по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, на Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР са възложени проверки на всички проекти по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по ПРСР 2007-2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости“, уточнява съобщението на прокуратурата.
 
Оттам подчертават, че проверките се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), нито с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).
 
Прокуратурата отбелязва още, че предметът на проверките обхваща и „работата на тези държавни органи по програмите, финансирани от Европейския съюз“.
 
До момента заради скандала има две оставки - на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и зам.-директора на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова.
 
Фонд „Земеделие" си е свършил абсолютно работата. Той е направил всички чекове от гледна точка на изискванията за риск анализ и проверка, дори са завишени проверки за къщи за гости. Няма сигнал, който да е подаден, а ние неслучайно качихме всички къщи за гости на страницата. Няма сигнал. Казвам ви, че това е качено през 2016 г.", коментира пред Нова ТВ тази сутрин министър Порожанов.
 
Според него в случая няма липса на контрол, а проблемът е в поведението на собствениците, че не са използвали къщите по предназначение. Изпълнението, договарянето и плащането на тези обекти, са изпълнени по абсолютно всички правила, подчерта министърът.
 
„Направени са абсолютно всички изискуеми проверки от Разплащателна агенция. Да, не са направени на 100%. Не са направени на 100%. Но там, където е подаден сигнал и неслучайно това е анонсирано. Затова сега е възложено да се направят по-голям кръг проверки. И ще имаме резултат", каза Румен Порожанов.
 
 
 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
10 млн. лева глоби заради злоупотреби с къщи за гости
 

Смятате ли, че системите за напояване са в готовност за сезона?

news