Италианския производител на зърнокомбайни - Laverda е вече собственост на американската компания AGCO.  До момента под управлението на AGCO са марките селскостопанска техника Fendt, Massey Ferguson, Valtra, Challenger и още около 10-ина по-малки бранда. Покупката на известният италиански производител на комбайни - LAVERDA става от досегашния собственик ARGO Spa. Придобиването на Лаверда е в размер на 100%.

 

Американската компания AGCO купува останалите 50% от Laverda за 65 млн. EUR. До края на седмицата очакваме и отговорите дали AGCO предвижда промени в търговските представителства за своите брандове в България.Сделката с придобиването на Laverda от AGCO ще се реализира утре 4-и Ноември, се казва в официално съобщение до Трактор.БГ.

 

Решението да се стигне до покупката на Laverda води своето начало от 2007-а година, когато AGCO купува 50% от италианския производител на зърнокомбайни. От 2004-а година, базираната в град Бреганце, Италия, фирма произвежда освен Laverda, комбайни за брандовете на AGCO - Fendt, Massey Ferguson и Challenger. Заводът на Laverda в Италия е един от най-високотехнологичните заводи за комбайни в Европа. С придобиването на марката, AGCO изпълнява стратегията си за разширяване на пазарния дял в Европа, където Claas, CASE IH и John Deere са му основни конкуренти.

 

Българският пазар е изключително важен и стратегически за продажбите на AGCO, заяви преди няколко месеца пред репортер на Трактор.БГ, по време на свое посещение по повод на откриването на нова база на Варекс - дилър на Challenger, Гари Колър (Gary Collar), старши вицепрезидент на AGCO и генерален мениджър за Европа, Африка, Средния Изток, Австралия и Нова Зеландия. Страната ви има традиции в земеделското производство, имате достатъчно количество вода и плодородни почви, произвеждате качествено зърно и следователно се нуждаете от високотехнологично производство, коментира още Колър. В същото време той не пропусна да отбележи, че страната има много необработваеми площи, които са огромен потенциал за развитието на икономиката и именно чрез високотехнологични обработки, те могат да се превърнат в обработваеми и икономически значими за страната.



Американският концерн AGCO – производител на световните марки трактори Challenger, Fendt, Massey Ferguson и Valtra усилено работи по подобряване на екологичната работа на машините си. Това се налага във връзка с високите екоизисквания за изгорелите газове EURO Tier 4, каза още Гари Колър. Мениджърът от AGCO съобщи още, че до края на годината европейските и българските земеделци могат да очакват редица новости при тракторите, комбайните, пръскачките, произвеждани от американския концерн.