След като беше ожъната пшеницата, дойде момент и на изкупуването й. Обаче има и недобросъвестни  хора, които се възползват от доверието на другите. С Фермер.БГ се свързаха търговци, които за малко са щели да бъдат измамени със стотици хиляди левове. 
 
 
Преди около десетина дни на представители на търговска фирма се обадил човек, който се представил за земеделски производител, който иска да им продаде 500 тона пшеница от тазгодишната реколта. 
 
След поредица от разговори и сверяване на данните и документите на фирмата с регистрите, търговците решили да купят зърното. 
„Проверихме в търговски регистър преди това – имаше си ДДС регистрация, няма запори – всичко беше наред.  Дори посетихме склада, взехме си проба“, разказа пред Фермер.БГ представител на фирмата. Според него това става лесно, защото при складовете рядко има денонощна жива охрана, а „катинарите често за китайски, за 1.20 лв.“. 
 
Той разказа как двете компании си стиснали ръцете и производителят дал фактура на търговците. 
Тук късметът им е проработил, защото съвсем случайно техни колеги от друга фирма им казали, че фермерът, с който комуникират не продава. Оттам видели, че телефонът му е съвсем различен. Чули се с него и човекът обяснил, че въобще не е говорил с тях, показал им печата си и т.н. 
 
Така лъснала измамата. 
Фактурата била с абсолютно истински данни. Единствената уловка била, че банковата сметка била на съвсем различна фирма. След като станало ясно, че нещо не е наред, търговците тръгнали по веригата и поискали от банката титуляр да им даде информация за притежателя на банковата сметка. 
 
Оказало се, че това е мъж от ромски произход, с адрес по лична карта в София. Никога не е бил регистриран като земеделски производител, дори осигуровки никога не си е плащал. Фирмата, която измамникът „представлявал“ никога не е била регистрирана по ДДС, а адресът й е в Русе. 
 
 
„Ако бяха успели, щяха да ни ужилят със 135 000 лв. за 500 тона пшеница“, обясняват търговците, които не вярват на късмета си. 
Те веднага са сигнализирали полицията и вече текат преписки. 
 
„Не всяка търговска фирма има практиката да проверява документите преди да плати. И точно сега, когато има оферти за пшеницата от тазгодишната кампания, искаме да помогнем на колеги да не се ужилят. Винаги трябва да се иска информация от банката и всички документи, за да се свери. Това може да се прави само от банката титуляр, но всеки търговец има право да го поиска“, допълни представителят на фирмата.