Фермерите, кандидатстващи по обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци през 2018 г. са длъжни да доказват добивите си, като представят документи. Те трябва да бъдат издадени в периода от 1 февруари 2018 г. до 31 януари 2019 г.
 
 
Документите, служещи за доказване на реализацията на продукцията от съответните култури са два вида:
- фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато кандидатите са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон; 
- документи с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
 
Освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2018, в периода 1 до 31 януари 2019 г., кандидатите следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“. 
 
Подобно на миналата година, всички документи, доказващи добивите и реализацията ще бъдат изпращани за проверка в НАП.
 
Припомняме, че по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30 ха.