x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Божидар Петков: Рискът с боровинките трябва да е добре премерен

Площите са над хиляда декара показват данни на Министерството на земеделието

Божидар Петков: Рискът с боровинките трябва да е добре премерен
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
снимки: pixabay.com
За последните три години площите с боровинки и къпини са нараснали доста сериозно, коментира Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) за Фермер.БГ.
 
 
Производителят цитира данни, предоставени му от Министерството на земеделието, според които към началото на 2018 г. у нас има 1050 дка с боровинки и около 1100 дка с къпини. От БАМ-Я също приветстват по-широкото им местно производство и дори правят постъпление те да влязат в схемата за зимните пръскания. 
 
„Интересът към боровинките у нас е голям, но знанията са почти нулеви. Тъй като те са много взискателни към почва, светлина и поливане, грешките са изключително големи, даже имаме вече първите фалити“, обяснява Петков.
 
Малинопроизводителят коментира бюлетин на Световната търговия с плодове и зеленчуци, според който доста сериозна испанска фирма, която отглежда боровинки, е фалирала под натиска на полското и румънското производство. Полша е сериозен играч и там вече има над 7 ферми с по 2–3 хил. дка. 
 
 
„Първоначалната инвестиция у нас е голяма – около 2500 лв. на декар. Големи са и рисковете от незнание, защото тази култура е доста капризна. Първите плодове се получават след 3–4 години в зависимост от посадъчния материал. Дори тогава добивът е в рамките на 30–50%. Доста хора с чакат и накрая остават разочаровани,“ споделя своя опит Петков.
 
Той самият е ходил на специализация в САЩ и Белгия. За съжаление, земеделците, които имат проблем с насажденията от боровинки, го търсят едва когато стане прекалено късно. По думите му в България има само няколко специалисти, затова от БАМ-Я планират да направят семинар на тази тема.
 
„Най-големите грешки се правят при подготовка на почвата. Съветите, които се дават, в много случаи коренно се разминават. Сещаме се за асоциациите само когато сме на зор. Членството в тях не е за подценяване, защото само тези, които знаят и слушат, правят премерени рискове“, убеден е производителят. 
 
Друг важен проблем е посадъчният материал, както при боровинките, така и при ягоди, малини и т.н. Според Петков на пазара има много нелоялни търговци, които предлагат посадъчен материал, с неизяснен произход, качество, сортове и т.н. А това може да доведе до нула резултатите от голямата инвестиция след няколко години.
 
„Първата крачка за сигурност е да се купува от лицензиран разсадник с необходимите документи. Тогава имаш право на рекламация или да потърсиш намесата на служби като Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол и т.н. Евтиното винаги излиза по-скъпо“, заключава Петков.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Испански пионер в отглеждането на боровинки фалира заради Румъния и Полша
 
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
18.03.2019 | 4309 прочитания
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
Подпомагат се проекти за подобряване на цялостната дейност на предприятията

Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания?

news