x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Производител: Прибирам по 4 тона картофи от декар

Реколтата от домати и пипер е много слаба, коментира Димитър Найденов

Производител: Прибирам по 4 тона картофи от декар
Автор: Кристи Стоилова, Фермер.БГ
Прибирането на картофите започна и върви чудесно. Тази година реколтата е много добра – 4 тона картофи от декар. Това каза за Фермер.БГ биопроизводителят Димитър Найденов. 
 
 
Той добави, че при доматите са се появили пеперуди, които снасят яйца и се излюпват гъсеници, които изяждат растението.
 
„Доматите тръгнаха добре, но когато се появи вредител не мога да водя борба с ковенционални средства, защото съм биопроизводител и няма как да пръскам. Ползвам естествени неща - ферментирали коприви, има биопрепарати, които са 100% биологични, но те не са ефикасни. И така 40% от продукцията на доматите не мога да я реализирам на пазара“, допълни Найденов. 
 
По думите му ситуацията при пипера е същата, но въпреки това производителите от Костинбродския район са облагодетелствани, защото не е имало градушки.
 
 
„Всяка година е различна – за някои култури годината е по-слаба от миналата, а за други обратното. Постоянен е проблемът с работната ръка, няма кой да работи“, коментира производителят.
 
Той твърди, че „на младите не им се гази в калта“, но от няколко години имал идея, която се опитва да реализира, но е невъзможно да го направи сам. 
 
„На висшите учебни заведения с профил „Земеделие“ да бъдат отпуснати земи – три, пет, десет декара, които площи да се обработват и засаждат от студентите. Така те ще практикуват бъдещата си професия, а продукцията ще може да се използва в съответното учебно заведение“, обясни Найденов.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Лозар: Не целя да се разраствам, а да правя бизнеса си по-ефективен
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news