Лимецово мюсли е любопитното предложение, което ще може да се види на осмото издание на Фестивала „От нашата ферма – с любов за вас!“ утре - 23 август, пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
Лимецът е нова реколта, производство на биопроизводителя Надя Петкова от пловдивското село Труд, Пловдивско. 
 
„Това, което ме провокира при лимеца, е, че е старо зърно, което по никакъв начин не е докоснато от човешка ръка – не е хибрид, във времето геномът му не е пипан по никакъв начин. Това, което е най-ценното в него, е, че съдържа 17 процента протеини – както месото“, разказа Петкова за Фермер.БГ.
 
За първи път тя е засяла 6 дка от тази култура, но смята догодина да увеличи площите. Максимумът добив от лимец е 200 кг/дка. 
„Аз го правих без пестициди, хербициди – абсолютно беше оставен на природата и той даде добив от 120 кг/дка. Хора, които садят лимец и които го торят, могат да стигнат и до 200 кг., но в случая не гледах каква ще е печалбата. Важното беше все повече хора да опитат колкото е вкусно, ценно и полезно “, обясни Петкова.  
 
Снимка: bioprodukti-nadya.com
 
Тя обясни, че от лимеца прави брашно за хляб и мюсли или т.нар. флейки. За да станат мюслите, те се обработват по конкретен начин в мелницата. 
 
Флейките са сурови, необработени и за по-малко от минута разтворени в мляко или някакъв плодов сок, са готови за употреба, разказа Петкова, като добави, че в същото време отделят бавно и дългосрочно енергия. Това засища за по-дълго време. 
 
На фестивала пред агроведомството Надя ще приготви на място и вкусен десерт – сурово лимецово мюсли с пресни био малини и биолешници от лешниковата биоферма в пазарджишкото село Виноградец на земеделския производител Диметър Петров. Ще има варианти с фермерско кисело мляко от пазара. 
 
Иначе на фермерския пазар ще има и разнообразни автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.
 
Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10:30 до 18:30 ч. пред сградата на агроминистерството на бул. „Христо Ботев“ 55.
 
Организатор е Фондацията за биологично земеделие „БИОСЕЛЕНА“ в рамките на проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас“, който фондацията изпълнява с финансовата подкрепа на Столичната община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район „Средец” на Столичната община.