Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Производител: Малко преиграха с фипронила

Не знам дали трябва да са толкова затегнати мерките, но поне е сигурно, че няма да има фипронил в яйцата, смята Александър Дъков

Производител: Малко преиграха с фипронила
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
Малко преиграха с фипронила, но така трябва да бъде щом нямаме съзнание, визирайки фирмата, от която тръгна всичко. Това каза Александър Дъков, производител на яйца от Плевенско за Фермер.БГ.
 
 
„Не знам дали трябва да са толкова затегнати мерките, но поне е сигурно, че няма да има фипронил в яйцата. Според мен така трябва да бъде, щом нямаме достатъчно самосъзнание, визирайки фирмата, от която тръгна всичко. Просто неприятно се получи със самото ситуация и потребителите от отдръпнаха“, смята фермерът.
 
Попадането на фипронила в кокошките може да стане по различен начин.
 
„Фипронилът е пестицид. Той може да попадне в зърното, при третиране с препарат. Оттам да попадне във фуража, а от фуража в кокошката. Направихме изследвания и за щастие установихме, че няма препарат, който да съдържа фипронил у нас“, категоричен е той.
 
За наличие на фипронил за първи път чухме на 20 юли тази година, след като беше получена нотификация за наличието на пестицида в Белгия. Почти месец по-късно, на 18 август, страната ни беше информирана от Германия за наличието на фипронил в количество в пратка 500 кг от сух яйчен жълтък на прах от германски бизнес оператор, пристигнал в България в средата на месец март. На 14 септември българските органи установиха единствения до момента положителен резултат за наличието на веществото в кокоши яйца от български производител в проба, взета от търговска верига. 
 
Историята продължи със заповед на изпълнителния директор на БАБХ, с която той разпореди ежемесечни проверки до края на 2017 г. във всички обекти за добив и пакетиране на яйца, както и в тези, в които се извършват доставки на яйца, както и яйчни продукти.
 
„Всеки месец ни взимат две проби, за едната ние си плащаме, а другата я изпращат в Румъния. Аз всеки месец си правя изследвания към независима лаборатория. Истината е като историята с водата в България. Беше си чиста, докато ЕС не промени нормите. Ние сме си я пили, сигурно сме яли и яйца с фипронил преди някой да бие алармата. Тук идва професионализмът да бъдем производители и самосъзнанието да произвеждаш стока“, заключи Дъков.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Откриха фипронил в яйца българско производство
 
Търпанова: Всички овошки са в лед
21.03.2018 | 18799 прочитания
Търпанова: Всички овошки са в лед
Догодина, който има реколта, може и да има по-висока ставка, защото няма да имаме продукция, каза председателят на Добруджанския овощарски съюз

Удовлетворен/а ли сте от ставката за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци?

news