Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Производител: Хората си мислят, че отглеждането на орехи е лесна работа

Масово се твърди, че орехите не искат толкова работа и инвестиция, а това не е така, дори напротив, коментира Христо Панделиев

Производител: Хората си мислят, че отглеждането на орехи е лесна работа
Автор: Кристи Стоилова, Фермер.БГ
Христо Панделиев се занимава с отглеждането на орехи от 2010 година. Стопанството му се намира в сливенското село Злати войвода, където има орехова градина от 70 декара. 
 
 
Отглеждането на орехи не е никак лесно, както много хора смятат. Съществува едно такова мнение, че засяваш орехи, нищо не правиш и после почваш да береш. Масово се коментира, че орехите не искат толкова работа и инвестиция, а това не е така, дори напротив. Това каза за Фермер.БГ Христо Панделиев.
 
Той обясни, че спрямо останалите овощни видове, орехите плододават много късно. Като посадъчен материал влизат по-малко дръвчета в декар, но за сметка на това е доста по-скъпа от другите култури. При орехите единствено пръсканията са по-малко в сравнение с ябълките и прасковите.
 
„Като плододаване технологично започва след шестата година. Самата продукция зрее началото на октомври - края на септември. Цената на дребно на ореховата ядка е 14 лв./кг, ако е цял орех - 5 лв./кг. Засега се справяме с реализацията, но ако няма цена, която да ни удовлетвори, ще търсим пазар навън“, коментира производителят.
 
 
Той твърди, че колкото и да е разпространена тази култура има недостиг на орехи. В страната ни се внасят големи количества от ядката. 
 
Грешно е това твърдение, че има насадени много орехови градини, защото повечето дървета са стари - на по 40-50 години и не дават продукция“,категоричен е той. 
 
Панделиев разказа, че у нас има разпространени два болести по орехите - антракноза и бактериоза, като и двете се лекуват с медни препарати, които са за биологично производство. 
 
„Орехът е много подходящ за биологично производство и моята цел е да направя градините си био – да предлагам един чист продукт. Справяме се със заболяванията, има и червеи, които влизат и ядат ядката, но и за тях има биологично решение, каза той.
 
 
Един от най-големите проблеми за производителите на орехи са кражбите. 
 
„Когато трябва да берем орехите те вече са обрани от странични лица. Има много кражби и абсолютно всички производители на орехите страдат от този проблем. Понякога се принуждаваме да берем продукцията по-рано“, обясни производителят.
 
Според него това е една от причините да не можем да сме конкурентноспособни. 
 
„Другите страни не влагат толкова много средства за огради, охрана и видео наблюдение. Това е изключително голям проблем и е работа не на нас, а на полицията и държавата да го реши. Ние не сме падари“, категоричен е Панделиев. 
 
Производителят добави, че през 2009 е кандидатствал по мярка „Млад фермер“, а след това по марка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“, също така има одобрен проект за капково напояване в ореховата градина. 
 
„От наша страна всички ангажименти са изпълнение, дори преизпълнени, а аз съм доволен от подпомагането. Много хора се оплакват, но аз гледам на тях като безвъзмездни средства и няма защо да не съм доволен“, допълни Панделиев.
 
 
По думите му в страната ни всичко се случва много бавно. В момента масово големите търговци изкупуват вносна продукция, и не защото са по-хубави или по-евтини, а защото е по-организирано - количествата са големи,  сортирани са, еднакъв сорт са и имат добър вид.
 
Ние не сме организирани и разчитаме на малките търговци, които идват на място, за да ни изкупуват продукцията. Това нещо трябва да се регулира и да приключи. Всичко зависи от нас, но трябва и някаква помощ от държавата, начален тласък“, смята той.
 
Той каза, че земеделието и по-конкретно в орехопроизводството изисква много инвестиции, добра техника, труд и постоянство, за да е успешно.
 
„Формулата за успешен агробизнес може би трябва да я каже някой успешен бизнесмен. Като всеки един бизнес се сблъскваме с трудности. Това не е търговия - имаш някаква стока, продадеш я и вземеш парите. Специално при овощарството инвестициите се възвръщат много бавно. Ако се разчита на финансиране от банки те, веднага след отпускане на кредита трябва да се изплащат погасителнителните вноски“, обясни Панделиев. 
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Фермер: Три пъти по-скъпо е да гледаш ориз, отколкото пшеница
 

Резонни ли са поисканите оставки на експерти от МЗХГ?

news