Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Произвели сме над 812 хил. тона зеленчуци през 2016 г.

Общото количество на произведените зеленчуци е с 32,4% повече спрямо 2015 г.

Произвели сме над 812 хил. тона зеленчуци през 2016 г.
Автор: Фермер.БГ
Произвели сме 812,3 хил. тона зеленчуци през 2016 г. Това сочат данни на отдел „Агростатистика“ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
По техни данни общото количество на произведените зеленчуци е с 32,4% повече спрямо 2015 г. Увеличение на годишна база се отчита както при производството на зеленчуци от открити площи (с 35,5%, до 699,2 хил. тона), така и при оранжерийната продукция (с 16,4%, до 58,1 хил. тона).
 
2016 г. в цифри
По-високото производство от открити площи е свързано основно със значителния ръст на реколтираните площи при повечето зеленчуци, благоприятстван от прилаганите схеми за обвързано подпомагане, смятат експертите.
 
По данни на отдела при голяма част от основните зеленчукови култури е налице увеличение на средните добиви спрямо предходната година – с между 1,2% при картофите и 18,1% при пипера. За това допринасят спазването на технологиите за отглеждане от земеделските производители и използването на качествени, сертифицирани зеленчукови семена.
 
 
От друга страна, през 2016 г. продукцията от картофи бележи спад от над 20% спрямо предходната година, като отчетеният малко по-висок среден добив не може да компенсира редуцираните реколтирани площи.  
 
Оранжерийно производство 
Около 94% от оранжерийното производство на зеленчуци през 2016 г. се формира от краставиците и доматите. Увеличението на общото производство на оранжерийни зеленчуци спрямо предходната година се дължи главно на отчетения ръст при краставиците – с 37%, до 57 хил. тона.
 
 
Същевременно, оранжерийната продукция от домати намалява с 2,1%, до 49 хил. тона. При оранжерийното производство на салати и марули, корнишони, зелен фасул, пипер, ягоди, патладжан и зеле се отчита увеличение с между 16,9% и близо четири пъти на 4 годишна база, като най-значително е при зелето.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
От кои зеленчуци изнася най-много страната ни
 

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news