x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Прогноза: До 2020 г. 2/3 от малките производители няма да съществуват

Това е един от основните страхове на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели

Прогноза: До 2020 г. 2/3 от малките производители няма да съществуват
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Страхувам се, че до 2020 г. 2/3 от сегашните малки производители няма да съществуват. Това е много сериозен проблем и то не само за сектора, но и за демографското развитие. Малките производители са хората, които живеят в селата. Това коментираха от Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП) за Фермер.БГ.
 
 
„Големият проблем на малките е, че може би, те са най-многобройните като брой, но в същото време и най-разнородните по всякакви критерии – социални, икономически, демографски и т.н. Именно това прави обединението им много трудно, особено когато държавата не е заела ясна позиция и подкрепа в тази посока. Говорим за сдружения, организации на производители, но всичко остава основно на документи, а ако не – за една малка информирана част“, смятат от НСМСФП.
 
[news]
По думите им много актуална в последно време е идеята за иновативното земеделие, България обаче продължава да подкрепя модел, който цели да облагодетелства около 3% от земеделските производители. 
 
„В последната годна спряхме да правим опити да се опитаме да влезем в диалог с нашето министерство, тъй като няма чуваемост. И да, малките производители и преработватели имат специална подпрограма, само че тя вече по средата на програмния период има едно единствено отваряне и то с много съмнителни критерии за одобряване на проекти“, допълниха от браншовата структура.
 
От сдружението припомниха, че секторът е изключително чувствителен.
 
„Ако се погледнат статистиките 3 години назад, ще видим, че има около 30% стопанства, които са изчезнали или официално са прекратили дейността си. При така създадената политическа ситуация смятам, че това ще се запази като тенденция. Икономическият интерес на този малък процент, в момента ползващо основните блага от тези 2 инструмента, правят така, че да не се случат нещата в посоката, която искаме. Дори да имаме благоприятно политическо ръководство, което да реши да предприеме стъпки в съживяване и развитие на малките производители, смятам, че това ще предизвика провал и оставки“, заключиха от НСМСФП.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Каква е ролята на малките ферми в икономиката?
 
Има решение за проблемите с работната ръка
17.01.2019 | 3846 прочитания
Има решение за проблемите с работната ръка
Квалифицираните кадри са шансът на българските земеделци да бъдат успешни и устойчиви в бизнеса си, благодарение на NIK Academy

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news