Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Проф. Янчева: С дните на полето показваме как науката и бизнесът вървят заедно

Аграрният университет в Пловдив е партньор на DLG за изложението, което ще се проведе от 5 до 7 юни

Проф. Янчева: С дните на полето показваме как науката и бизнесът вървят заедно
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
„Международните дни на полето – България 2018“ е една възможност за студентите да видят новите технологии и техники в действие, защото това един от важните моменти за това събитие е, че кадрите в земеделието ще видят най-новите технологии.  Това каза за Фермер.БГ ректорът на Аграрен университет – Пловдив проф. Христина Янчева. 
 
 
Висшето учебно заведение е партньор на DLG Bulgaria, дъщерно дружество на DLG International (Германското земеделско дружество), и IFWexpo в организацията и провеждането на изложението „Международни дни на полето България 2018“,  което ще се проведе от 5 до 7 юни 2018 г., а Фермер.БГ е генерален медиен партньор на събитието. 
 
„Досега в България такова събитие не е провеждано и то е различно от всички останали събития в областта на селското стопанство. В него има демонстрация на нови технологии, нови сортове и тези демонстрации са на живо, така че фермерите, специалистите и всички, които ще посетят изложението, ще могат да се запознаят конкретно с развитието на всеки сорт или с действието на различните селскостопански машини“, каза проф. Янчева. 
 
Тя добави, че се надява изложението да стане традиция и да бъде полезно за всички, заети в селското стопанство. 
„Участието на Аграрен университет Пловдив в това събитие като партньор е голям престиж за учебното заведение. Няма друг университет с 2000 дка земя, отглеждаме почти всички видове култури, имаме огромна база за трайни насаждения.
 
Разполагаме с най-голямата колекция от лозя – винени и десертни сортове, която е на второ място в Европа. Нашият университет притежава и единственият агроекологичен център, който е сертифициран за биологично производство. И именно това е мястото да се обучават агрономите“, каза проф. Янчева. 
 
 
Сътрудничеството на Аграрния университет с германските фирми започва през 2016 г, когато се провежда кръгла маса, на която присъстват всички германски фирми, които оперират на територията на България. След провеждане на дискусия за бъдещето на селското стопанство е подписан меморандум за сътрудничество между университета и компаниите. 
 
„Първите резултати бяха налице, когато с фирма CLAAS подписахме договор за предоставяне на техника за обучение, за да могат студентите да използват най-новата техника. Малко след това получихме техниката, а след това те започнаха да изнасят лекции пред студентите, направихме съвместни стажантски програми“, каза проф. Янчева.
 
А с прикачна техника университетът е бил снабден от компанията Lemken, която също се използва за обучение на студентите. 
„По същото време започна и работата ни с DLG, които предложиха да ни предоставят опита си, който е черпен в целия свят, и да го прилагат тук в България“, каза ръководителят на учебното заведение и добави:  
„С „Международните дни на полето“ показваме как науката, образованието и бизнеса могат да вървят заедно в една посока“. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Проф. Христина Янчева е новият ректор на Аграрния университет в Пловдив
 
Помощта de minimis за унищожена овца или коза става общо 47 лв.
18.07.2018 | 5600 прочитания
Помощта de minimis за унищожена овца или коза става общо 47 лв.
Допълнително подпомагане за стопаните на евтаназирани животни, които вече получават обезщетенията си

Ще кандидатствате ли с проект по мярка 9 от ПРСР?

news