Пред земеделските кооперации стоят изключително сериозни проблеми, които ще могат да бъдат решени с приемането на новия Закон за кооперациите, заяви председателят на парламентарната комисия по земеделие проф. Светла Бъчварова. Тя проведе среща с представители на земеделски кооперации от региона на Плевен. „В момента тече подготовката на Закона за кооперациите, като направихме широко обсъждане не само с Националния съюз на земеделските кооперации, но и с Централния кооперативен съюз и трудово-производителните кооперации“, заяви Бъчварова.

 

По думите на проф. Бъчварова, желанието е държавата да се ангажира плътно с проблемите на кооперациите като цяло, а не както досега да се казва, че тя може и да ги подпомага. „Пред земеделските кооперации стоят изключително сериозни проблеми, като ползването на земята и възможността член кооператори да имат земя в кооперацията, но в същото време и да я предоставят на арендатори. Това не би следвало да се случва, тъй като, когато си член кооператор, твоята земя трябва да е в кооперацията и на базата на производството да получаваш своите дивиденти“, заяви проф. Бъчварова, цитирана от изданието „Плевен за Плевен“.

 

Според нея, трябва да се засили и дейността на управителните съвети и общите събрания на земеделските кооперации и те да станат малко по-гъвкави. „Всички тези промени ще бъдат предложени и предполагам, че до средата на април ще внесем в Парламента един готов законопроект“, допълни Бъчварова. По думите й, според последното преброяване, в България кооперациите са около 780. Земята, която те обработват, обаче, намалява и спрямо предходното преброяване от 10-11 млн. дка, тя е станала около 9 млн. дка.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!