x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Проекти по мярка 4,1 ще се приемат от края на март, по млад фермер – от края на май

Над 1 млрд. евро ще получи бизнесът по ПРСР 2014-2020 заяви земеделският министър Десислава Танева след като Кабинетът прие проекта на Програмата днес

Проекти по мярка 4,1 ще се приемат от края на март, по млад фермер – от края на май
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Трактор.БГ
Над 1 млрд. евро ще получи бизнесът по ПРСР 2014-2020 заяви земеделският министър Десислава Танева след като Кабинетът прие проекта на Програмата днес.
 
„Повишаването на конкурентоспособността на българското земеделие е фокусът на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020  (ПРСР) и затова над 1 млрд. евро са предназначени за бизнеса“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след заседание на Министерски съвет, на което бе одобрен вторият вариант на Програмата. Тя посочи, че общият бюджет по ПРСР е над 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейско финансиране. Средствата по Програмата са разпределени в 18 мерки. 
Още по темата
Ясни са първите индикативни бюджети по мярка 4,1 и Млад фермер
Ясни са първите индикативни бюджети по мярка 4,1 и Млад фермер
05.02.2015
1
 
Министърът на земеделието и храните очерта приоритетните сектори, които ще получат европейско финансиране. „След преработването на Програмата е постигнато увеличение на бюджетите на мерките за инвестиции в земеделските стопанства. Средствата за биологично земеделие са в размер на 152 млн. евро., като подкрепата в предходния период е била едва 32 млн. евро – увеличението е пет пъти“, обясни министърът. По думите й, приоритетна подкрепа ще получат и секторите „Плодове и зеленчуци” и „Животновъдство".  За първи път ще се приложи мярка за биологичното животновъдство. Финансиране ще получат и традиционни сортове растения, като например българската маслодайна роза и лавандулата.
 
„Бюджетът по мярка „млад фермер“ е увеличен над два пъти спрямо първия вариант на програмата, като за 2015 г. той е в размер на 35 млн. евро. За първи път ще се приложи и специална тематична подмярка за малките стопанства, като бюджетът по нея е по-голям, вече е 110 млн. евро", допълни Танева.
 
Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев заяви, че общият финансов ресурс, който е предвиден за настоящия програмен период е с 10,4% по-малък от предходния. Той обаче уточни, че средствата за инвестиции за периода 2014-2020 са в размер на 776 млн. евро, в сравнение със 720 млн. евро за 2007-2013 г..

Заместник-министърът обяви, че приемът по мярка 4.1 Инвестиции в земеделските стопанства ще започне в края на март и за мярката са заделени 150 млн. евро. „Мярка 6,1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“, позната като „млад фермер“, ще бъде отворена в края на май. Според заместник-министър Грудев „сърцето“ на новата ПРСР са средствата, който ще бъдат отпуснати за инвестиции в земеделските стопанства. Васил Грудев коментира, че се очаква окончателното одобрение на ПРСР 2014 – 2020 г. от страна на Европейската комисия да бъде в средата на 2015 година.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
До дни започва публично обсъждане на наредбата по мярка 4,1 на ПРСР 2014-2020 (ВИДЕО)
 
Кабинетът одобри проекта на ПРСР 2014-2020 с бюджет над 2,9 млрд. евро
 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

news