Бенфициенти по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” алармираха в редакцията на Фермер.БГ, че имат анулирани проекти заради липсата на документ, който при кандидатстването не се е изисквал по Наредба №9.

Става въпрос за неодобрени проекти за разсадници заради липсата на разрешение от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).

Въпросните проекти са подадени без посочения документ по време на старото ръководство на ДФЗ. В последствие на бенефициентите е казано, че могат да подадат документа от ИАСАС със задна дата, което много от тях са направили в рамките на 10 дни. Въпреки това обаче много проекти са били отхвърлени.

Един от потърпевшите в случая е Любка Вълкова от петричкото село Първомай. Нейният проект по Млад фермер не е анулиран. Тя е подписала договор с ДФЗ на 12 октомври. След подписването са направени две проверки, които не са установили нередности. Въпреки това обаче, средства все още не са изплатени. Обяснението на ДФЗ – Разплащателна агенция е именно липсата на този документ по време на подаването на останалите документи.

Фермер.БГ изпрати запитване относно казуса до Държавен фонд „Земеделие”. Ето какво отговориха от там:

Всички фермери, които кандидатстват с проекти за разсадници по Мярка 112, са длъжни да спазват изискванията на закона и към момента на кандидатстване за финансиране трябва да отговарят на изискването за наличие на регистрация в ИАСАС. В тази връзка, след запитване от страна на ДФ „Земеделие” към Управляващия орган на ПРСР – Дирекция „Развитие на селските райони” в Министерство на земеделието и храните (МЗХ), на 24.11. 2009 г. от там е постъпило становище, че лицата, които не разполагат с разрешително от ИАСАС, не отговарят на изискванията на Мярка 112. Така заради липсата на разрешително ИАСАС са отхвърлени 86 проекта.

На въпрос има ли възможност тези проекти да се преразгледат и да бъдат финансирани, тъй като вината за липсата на това разрешително не е в бенефициентите от ДФЗ съобщават, че във връзка с възникналия казус изпълнителният директор  на ДФ „Земеделие” Калина Илиева е изпратила писмо до Управляващия орган по ПРСР в МЗХ за становище дали отхвърлените 86 проекта могат да се преразгледат като се даде възможност на кандидатите да подадат удостоверения за регистрация от ИАСАС. От фонда не могат да се ангажират с конкретни срокове, в които може да се осъществи евентуално преразглеждане, одобрение и финансиране на тези проекти, тъй като се чака становище от Управляващия орган на програмата в МЗХ.

Фермер.БГ ще продължи да следи казуса.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!