x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Продължава зимната пауза в износа на пшеница

Експортът на царевица през порт Варна нарасна със 72.9% за година, а износът на слънчоглед - над 2 пъти

Продължава зимната пауза в износа на пшеница
Автор: Фермер.БГ
Обичайно за този период от годината, през последните седмици не е реализиран експорт на пшеница през Пристанище Варна, стана ясно от седмичния оперативен анализ на земеделското министерство.
 
 
Независимо от зимната пауза, общо изнесеното количество жито през порта от началото на пазарната 2017/2018 г. до момента е с 2.7% над нивото, отчетено по същото време на миналата година, като възлиза на близо 1.5 млн. тона.
 
При ечемика е налице още по-значителен ръст на годишна база – над шест пъти, до 91 600 тона. Износът на рапица през сезона отбелязва спад от 38.3% на годишна база. По оперативни данни през седмицата до 25 февруари на Пристанище Варна са натоварени 3 000 тона ечемик за износ.
 
 
По данни на „Пристанище Бургас“ ЕАД, оператор на терминал Бургас – Изток 1, от началото на пазарната година до момента оттам са изнесени 19 700 тона пшеница - с близо 24% по-малко спрямо същия период на предходната година, а експорт на ечемик и рапица все още не е регистриран. 
 
За трета поредна седмица през Пристанище Варна не са преминавали товари с царевица и слънчоглед за износ, отбелязва още анализът. Независимо от това, общо за периода от началото на септември 2017 г. до 25 февруари 2018 г. експортът на царевица през порта нараства със 72,9% на годишна база, а този на слънчоглед - над два пъти.
 
 
От началото на 2017/2018 пазарна година не е реализиран внос на зърнени и маслодайни култури през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас, допълниха от министерството.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Лошото време повлия на цените на зърното на световните борси
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news