Тридесет и един са говедовъдите от Бургаска област, които преминаха обучението си и придобиха умения да вземат проби на сурово краве мляко за целите на самоконтрола, съгласно новите изискванията на Наредба №2.Това съобщиха от Областната служба „Земеделие“ в Бургас (ОДЗ-Бургас).
 
 
Организацията за преминаване на курса е на Областната експертна комисия по животновъдством а курсът премина благодарение на експерти от Тракийския университет.
 
В рамките на два дни премина обучението. Теоретичната част, която разглежда действащата към момента нормативната база относно добива на сурово краве мляко и неговото съхранение, се проведе в залата за семинари и обучения на областната дирекция “Земеделие“ - Бургас.  Практическото обучение на животновъдите се извърши във фермата на Мишо Михайлов в село Драчево, допълват от ОДЗ-Бургас.
 
Снимка: ОДЗ Бургас
 
Отделило се е специално внимание на индивидуалното практическо обучение на говедовъдите по отношение на процедурата на вземане на проби от сурово краве мляко, електронната обработка и въвеждането на данни от пробите в ИИС на БАБХ. По време на форума, животновъдите са имали възможност да обсъждат конкретни казуси, възникнали във фермите им, както и коригиращи действия, касаещи самоконтрола в стопанствата. 
 
Обучението по провеждащия се краткосрочен курс завърши с решаване на тестови въпроси с практико-приложен акцент. Тридесет и един са общо говедовъдите, които успешно решиха теста, завършиха обучението си и придобиха умения да вземат проби сурово краве мляко за целите на самоконтрола, съгласно изискванията на Наредба №2. Предстои животновъдите да получат удостоверение за преминатото обучение и да бъдат вписани в списък, който ще бъде публикуван на интернет страницата на БАБХ.